Čili - poklad pre ženu v každom veku a hlavne cez leto

MaM | 18.07.2018 17:00
žalúdok, záha, pálenie, paprika, papričky,... Foto:
Čili môže byť aj vynikajúca prevencia pred ochoreniami z jedla.
Mužom chutí, ženy sa ho často obávajú. Nie je najmenší dôvod. Pikantná zložka pokrmu neškodí. Naopak, do karát hrá zdraviu aj estetike tela.

Je to alkaloid, ale neškodný

Alkaloidy sa často nespájajú práve s pozitívnym dopadom na zdravie, ale kapsaicín je veľkou výnimkou. Pre naše telo má niekoľko pozitívnych dôsledkov a jediným negatívom je jeho pálivé dráždenie receptorov bolesti. Samotnú látku izoloval z pálivých rastlín P. A. Buchtholz už v roku 1816. Následne sa jeho kryštalická forma využívala aj v obranných sprejoch. To je už koncentrácia, ktorá ľudskému telu neprospieva, ale klasická prirodzená konzumácia kapsaicínu z papriky sa vyznačuje množstvom pozitív.

Proti zápalom

Kapsaicín má veľmi významný prínos v oblasti prevencie pred zápalmi a podporuje ich liečbu. Preto ak máte napríklad pocit, že ste to prehnali s chladenými nápojmi a cítite bolesť v hrdle, namiesto mentolových cukríkov môžete skúsiť čili. Je vysoká pravdepodobnosť, že vaše telo spolu s takouto posilou porazí začínajúci zápal ešte pred tým, ako budú nutné antibiotiká.

Tuky sa ho boja

Jednou z charakteris­tických vlastností kapsaicínu je, že sa pri jeho konzumácii poriadne zapotíte. Stačí, ak si dáte ostrejšie jedlo a kropaje vám vystúpia samé. Je to dôsledok toho, že naše telo po styku s pálivými papričkami začína produkovať intenzívne teplo. A to znamená poriadny nárast činnosti metabolizmu. Energia sa tak spaľuje v tele rýchlejšie a nie je nezvyčajné, ak sa organizmus začne zahrievať práve spaľovaním tukov.

Vhodná prevencia na trávenie

Ak máte problémy s trávením, tak práve čili môže byť riešením. Spája v sebe ochranné mechanizmy proti žalúdočným vredom a často môže byť aj odpoveďou na črevné ochorenia v cudzine. Kapsaicín je pre mnoho mikroorganizmov, ktoré by ste mohli skonzumovať, smrteľný. To znamená, že čili môže byť aj vynikajúca prevencia pred ochoreniami z jedla. Rozhodne lepšia ako domáca pálenka. Svojou schopnosťou zlepšovať produkciu žalúdočných štiav intenzívne podporuje trávenie.

Ideálne na leto

Čili vás síce zahreje, ale odmenou vám bude aj vyššia imunita a odolnosť na slnku. Papričky totiž obsahujú vysoký podiel betakaroténu podporujúceho zdravé opálenie. Vitamíny A , E a C vyháňajú voľné radikály, ktoré by mohli vznikať vďaka slnečnému žiareniu a tak podporujú nielen odolnosť pokožky, ale celého imunitného systému.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ