Tipy, triky, nápady: Niet nad zdravé grilovanie

magazín Varecha | 18.07.2018 09:30
grilovanie Foto:
Aby kvapkajúci tuk nestekal do grilu, mäso podložte alobalom alebo hliníkovou táckou.
Už pri nákupe mäsa na grilovanie treba dávať pozor na jeho kvalitu. Pred samotným grilovaním je najlepšie mäso naložiť do marinády. Medzi chutné a zdravé marinády patrí napríklad olivový olej s čerstvo nasekanými bylinkami z domácej záhradky.

K tomu možno pridať citrónovú šťavu – a zabudnúť na umelé dochucovadlá. Aby kvapkajúci tuk nestekal do grilu, mäso podložíme alobalom alebo hliníkovou táckou. Pred začatím grilovania gril dôkladne a kompletne vyčistíme. Na to používame osvedčenú kovovú kefu. Medzi hriechy grilovania patrí nalievanie piva na grilované potraviny, pri ktorom sa rozvíri popol. A ďalšou zásadnou chybou je aj zapaľovanie ohňa pod grilom pomocou liehu, ktorý kazí chuť jedla. Dôležité je aj správne náradie, nevhodne zvolené môže znamenať prepichnutie mäsa a vytekanie tuku do ohňa.

Uhorkové osvieženie

Letný nápoj s uhorkou sa hodí do horúcich letných dní, keď nás dokonale osvieži. Stačí odkrojiť šesť plátkov uhorky a citróna a všetko vložiť do džbánu. Namiesto citróna môžeme použiť pomaranč, grapefruit alebo limetku. Citrón a uhorku môžeme zľahka vytlačiť, pridať ľad a zaliať vodou.

„Mrazené“ špikovanie

Pred špikovaním mäsa necháme nakrájané dlhšie hranolčeky slaniny, šunky či salámy v mrazničke do ich dostatočného stuhnutia, potom ich do pripravených otvorov v mäse zapichneme ľahko ako klince. S pečením sa netreba ponáhľať.

Univerzálna bazalka

Bazalka je univerzálnym korením pre každú domácnosť. Môžeme ju v surovom aj suchom stave použiť na zeleninu, k šalátom a k mäsu. Veľmi dobrá je na nakladanie uhoriek, dodá úplne novú chuť paradajkovej omáčke a koreníme ňou cestoviny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ