Ako si vypestovať klíčky?

Nina Bacharová, Pravda | 12.07.2018 12:00
Zeleninový šalát s klíčkami Foto:
Zeleninový šalát s klíčkami.
Klíčky potrebujú k svojmu životu vlhkosť. Netreba ich pestovať na radiátore, nepáči sa im ani na okne, kam dopadá prudké slnko, najmä strukoviny zvyknú na ostrom svetle zhorknúť.

Pre klíčky je vhodnejšie rozptýlené svetlo. Odborníčka odporúča umiestniť ich v kuchyni k vode, pretože sa musia dva razy denne premývať, a takto na ne nezabudnete.

Dva spôsoby pestovania klíčkov:

1. Vyrobíte si domáci nakličovací pohár – navrch zaváraninového pohára pripevníte gázu. Do pohára nalejete na noc vodu a semienka necháte napučať. Potom vodu vylejete a následne ich len dva razy denne v pohári preplachujete cez gázu.

2. Pestovanie na vate sa odporúča pri semienkach, ktoré pri kontakte s vodou vytvoria gél podobne ako chia semienka – žerucha, rukola, horčica, bazalka. Ak by sa dali do nádoby s vodou, zlúčili by sa dohromady a začali by hniť. Plát vaty sa namočí do vody a suché semienka sa naň rozsypú. Následne sa rozprašovačom striekajú dva razy denne. Ony si na vate vytvoria okolo seba gél a potom z neho rastú.

Návod na prípravu nakličovacieho pohára a dopestovanie domácich klíčkov:

1. Do zaváraninového pohára nasypte 2 čajové lyžičky semienok reďkvičky

2. Zalejte vodou asi do polovice pohára

3. Otvor pohára zakryte plátkom gázy

4. Gázu upevnite gumičkou alebo špagátom

5. Po 8 hodinách vylejte z pohára vodu. Semienka reďkvičky zachytí gáza, a tak zostanú v pohári.

6. Semienka udržujte vlhké pravidelným preplachovaním cez gázu. Preplachujte ideálne 2× denne.

7. V priebehu 3–4 dní sa môžete tešiť z vlastnoručne vypestovaných klíčkov reďkvičky

8. Najlepšie chutia na kvalitnom chlebíku, v šaláte alebo ako ozdoba krémovej polievky. Alebo ich pokojne jedzte k mäsu, bude vám lepšie tráviť

Nezabudnite: Klíčky potrebujú izbovú teplotu 18 až 22 stupňov Celzia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ