Jahody pestovali už starí Rimania ako lahôdkové ovocie

magazín Varecha | 13.05.2018 12:00
jahody, ovocie Foto:
Jahody sú užitočné v dezertoch aj v ľudovom liečiteľstve.
Čerstvo natrhané zrelé jahody sú sladké, chutné, s mimoriadne nízkym obsahom kalórií. Jahody má rád azda každý. Jahody sú však aj bohatým zdrojom vitamínov. Malé semienka na jahodách tiež obsahujú vysoké množstvo zinku.

Dlhé roky sú jahody aj symbolom tenisového turnaja vo Wimbledone, počas ktorého sa ich zjedia stovky kilogramov, spolu so šľahačkou. Veď napokon Angličania konzumujú jahodový džem k tradičným raňajkám, ale aj k čaju o piatej.

Viete, že…?

O titul jahodového hlavného mesta sveta bojujú dve miesta – belgický Wépion a Strawberry Point v Iowe v USA. Tento dlhoročný súboj nemá víťaza, hoci v oboch je múzeum jahôd. A je tu ešte Pasadena, ktorá má niečo iné – každoročný festival jahôd.

Vitamíny

A, vitamíny skupiny B, C, E, K

Plody jahôd posilňujú metabolizmus, pomáhajú pri liečbe chorôb srdca a ciev, pri málokrvnosti, dne, močových a žlčových kameňoch. Majú protizápalový účinok, znižujú horúčku a zmierňujú prechladnutie. Jahody sú užitočné aj pri reumatizme, v ľudovom liečiteľstve sa tradične využívali na prečistenie zažívacieho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Bohužiaľ pre obsah organických kyselín sú na jahody niektorí ľudia alergickí. Jahody obsahujú betakarotén, základný kameň pre syntézu vitamínu A, ktorý zlepšuje zrak, dodáva pleti zdravé sfarbenie a podporuje regeneráciu slizníc.

Živiny a minerály

vláknina, kyselina jablčná, citrónová a šťaveľová, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, síra, zinok, vápnik

Jahody majú svoje uplatnenie najmä v sladkej kuchyni – môžeme z nich pripraviť džem, marmelády, ale aj víno, mušt, kompóty a rôsol. Výborné sú surové s trochou cukru, alebo z nich môžeme pripraviť dezerty – krémy, ovocné šaláty, poháre, zmrzliny , bublaniny aj polievky. Ideálne sú aj ako ozdoba iných pokrmov.

Archeológovia zistili, že už človek z kamennej doby si rád pomaškrtil na divo rastúcich jahodách. Prvé dochované správy o jahodách pochádzajú z čias slávneho gréckeho lekára Hippokrata a už starí Rimania ich pestovali ako lahôdkové ovocie. V stredoveku pestovali jahody mnísi vo svojich kláštorných záhradách a nesmeli chýbať ani na šľachtických hostinách. Pri zrode prvých veľkoplodých odrôd boli až jahody dovezené z Ameriky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ