Flavonoidy, skutočný zázrak pre srdce

Martin Harvan | 13.05.2018 08:00
ovocie Foto:
Červené ovocie je plné flavonoidov.
Maliny, jahody, čučoriedky, ale i niektoré druhy zeleniny sa pýšia látkami, ktoré pomáhajú udržiavať náš kardiovaskulárny systém vo výbornej kondícii.

Nech srdce dlho bije

Červené, fialové, ružové ovocie je znakom vysokého obsahu týchto biologicky aktívnych látok. Flavonoidy vznikajú v rastlinách z dôvodu ich ochrany pred nežiadúcimi vplyvmi životného prostredia. V ľudskom organizme majú podobný účinok ako vitamíny. Medzi ich najlepšie vlastnosti zaraďujeme boj proti voľným radikálom. Ide o bunky, ktoré sa v tele množia vplyvom stresu, zlého životného prostredia či nedostatočnej stravy. Pokiaľ ich je v tele príliš, vznikajú ochorenia rôzneho druhu, od cukrovky cez problémy so srdcom až po nádorové ochorenia.

Proti zápalom i nádorom

Okrem toho pôsobia proti vírusom, nádorovým bunkám, pomáhajú v prevencii proti srdcových ochoreniam a mnohým zápalom. Vďaka svojej chemickej štruktúre ovplyvňujú aktivitu viacerých enzýmov, ktoré sa podieľajú na opravovaní poškodených buniek, podporujú imunitu a ovplyvňujú zrážanlivosť krvi. Tým, že pôsobia na krvné doštičky, ktoré zabezpečujú zrážanlivosť krvi, klesá riziko vzniku trombov. Flavonoidy sa vstrebávajú v tenkom čreve, pečeni a obličkách. Nepotrebné množstvo sa vylúči močom von z tela, a preto si nemusíme robiť starosti s predávkovaním týmito látkami.

Doprajte si kúsok zdravia

Z ovocia ich nájdeme v jablkách, pomarančoch, banánoch, čučoriedkach, malinách, jahodách, černiciach, grapefruitoch. Zo zeleniny je ich najlepším zdrojom cibuľa, zeler, rímsky šalát a petržlen. Vedci tvrdia, že dostatočné množstvo týchto aktívnych látok nám dokáže zabezpečiť aj denné pitie čierneho a zeleného čaju. Okrem ochrannej funkcie srdca majú flavonoidy význam aj pri redukcii hmotnosti, nakoľko ich častá konzumácia môže podľa niektorých odborníkov potláčať hormón hladu, leptín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ