Šťastnejší ako mladomanželia! Po koľkých rokoch to v manželstve zažijete?

Pravda.sk, spracoval zg | 27.04.2018 15:00
dvojica - manželia - stravovanie - zdravšie... Foto:
Spokojnosť v manželstve prichádza opäť po niekoľkých rokoch.
Hovorí sa, že v manželstve je kritický siedmy rok. Ak ho prežijete, potom vás už čakajú len samé pekné veci. Áno, doslova to brať netreba, ale vedecké výsledky sú zaujímavé.

Podľa štúdie, ktorú zverejnil portál Social Networks and Life Course a z ktorej cituje portál Independent.co­.uk, najväčšie šťastie prežívajú v manželstve ľudia po dvadsiatich rokoch zväzku. Cítia sa údajne spokojnejší a navzájom kompatibilnejší ako mladomanželia.

Vedci z Pensylvánie, ktorí stoja za štúdiou, prišli na to, že ak dlhoročné páry spolu trávia viac času a spoločne sa venujú aj koníčkom či hobby, profitujú z toho viac a tvorí to pre ne šťastnejšiu atmosféru.

V prieskume tiež vedci prišli na to, že kým do zhruba 20 rokov manželstva postupne krivka spokojnosti partnerov klesá – ak to vydržia, zhruba okolo 20. roku manželstva sa stav stabilizuje a začne sa zlepšovať. Následne sa spokojnosť jedného partnera s druhým zvyšuje a obaja vnímajú viac spokojnosti. Podľa autorov štúdie ide o to, že partneri objavia „hlbšiu úroveň ocenenia toho druhého“.

Samozrejme, že rozvodovosť v porovnaní s minulými rokmi a desaťročiami stúpla, vedci však zároveň upozorňujú, že stále existuje množstvo manželstiev, ktoré sú „na celý život“ a v ktorých partneri prežívajú spokojné a stabilizované spolunažívanie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ