Tipy, triky, nápady: Šupky z jabĺk netreba vyhadzovať

magazín Varecha | 24.04.2018 09:00
chudnutie, diéta, žena, tréning Foto:
Jablko patrí k ovociu, ktoré vyrieši nejeden problém s trávením.
Zo šupiek z jabĺk sa dá pripraviť skvelý „šupkový“ nápoj, ktorý prospieva najmä tráviacemu traktu. Napríklad uvaríme vodu, necháme ju trochu vychladnúť, potom ňou zalejeme ľubovoľné množstvo jablčných šupiek a necháme vylúhovať.

Opatera dreveného kuchynského náčinia

Drevené kuchynské vybavenie nám bude dlho a dobre slúžiť, ak sa oň budeme správne starať, najmä ak ho budeme používať len na účely, pre ktoré bolo vyrobené. Výrobky z dreva nedávame do umývačky riadu. Po použití ich umyjeme ručne pod tečúcou vodou zo všetkých strán. Toto celkové umytie je dôležité preto, aby drevo vysychalo rovnomerne a aby sme zamedzili prípadnému skrúteniu či deformácii dreva. Po umytí treba náčinie dôkladne utrieť a nechať prirodzene usušiť. Drevo nikdy nesušíme pomocou silného zdroja tepla, napríklad položené na teplom radiátore či v rozohriatej rúre. Drevené lopáriky a dosky necháme schnúť na bočnej hrane, aby sa neskrútili. Drevené náčinie treba z času na čas potrieť jedlým olejom, zabránime prenikaniu baktérií do dreva a predĺžime dobu používania.

Pomalá tepelná úprava

Konfitovanie je pomalá tepelná úprava mäsa pri teplotách pod bodom varu, pri ktorom ponoríme mäso do tuku (napríklad kačacie stehienka sa konfitujú v prepustenom masle) a veľmi pomaly pri 80 °C i pri nižšej teplote konfitujeme niekoľko hodín, doba závisí od druhu mäsa.

Trik na tuk z vývaru

Odstrániť nežiaduci tuk z mäsového vývaru môžeme aj tak, že po krátkom ochladnutí nalejeme vývar do igelitového vrecka, postavíme do veľkého džbánu a o 10 minút vypláva tuk navrch. Potom už stačí pridržať vrecúško nad hrncom, odstrihnúť jeden roh a vývar nechať vytiecť, vo vrecúšku zostane len tuk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ