Pečiete na obed kuriatko? Pozor, tuk nevyhadzujte, takto sa dá použiť
Hoci kuracie mäso patrí medzi najzdravšie a tiež najchudšie, pri pečení kuriatka nepochybne v plechu pribudne nejaký ten tuk. Najčastejšie ide o zmes kuracieho tuku, ktorý sa vypečie, v kombinácii s roztopeným maslom či olejom, ktoré ste pridali na začiatku pečenia.
Niekto s ním následne ochutí ryžu alebo zemiaky, v iných domácnostiach sa tuku zbavujú. Práve tento tuk je však skvelým dochucovadlom a je skvelé, ak ho uschováte pre ďalšie použitie. Podľa Lauren Miyashiro, ktorú cituje portál Daily Mail, môžete tuk uschovať v chladničke približne mesiac. V mrazničke vydrží ešte dlhšie, akurát sa s ním bude trošku horšie pracovať pri príprave ďalších jedál.
Tuk z výpeku však neskôr využijete v jedlách – či už je to zelenina, mäso, alebo pokojne aj do polievok. Podľa kuchárky z portálu Delish.com chutí najmä na zelenine, ktorú sa chystáte opiecť na panvici. V niektorých slovenských domácnostiach sa kedysi s kuracím tukom pracovalo hneď na druhý či tretí deň po príprave pečeného kuraťa. V plechu, kde sa kura vypieklo, môžete napríklad upiecť zemiaky v šupke či bez nej a máte chutnú večeru na druhý deň.
Podľa odborníkov je pritom kurací tuk pomerne zdravou alternatívou a doplnkom výživy. Podporuje rast vlasov a zlepšuje stav nechtov aj pokožky celkovo. Dokáže pomôcť aj v znížení hladiny zlého cholesterolu. Samozrejme, stále je to tuk, takže s jeho množstvom v jedálničku to nepreháňajte.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ