Románikov na pracovisku ubudlo. Pochová #MeToo aj Valentína?

11.02.2018 08:00
kolegyňa, práca, kancelária Foto:
Vo vzťahoch na pracovisku dnes už treba byť opatrní. Aj kvôli gestám, ktoré môžu byť vnímané ako obťažujúce.
Kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo tento rok ovplyvní romantiku sviatku svätého Valentína, ktorý oslavujú zamilovaní prevažne v anglosaských krajinách.

Zmraziť môže podľa odborníkov na vzťahy predovšetkým to, čo bolo po dlhé roky jednou z ciest vedúcich k manželstvu – milostné romániky na pracovisku, napísala agentúra Reuters.

Počet Američanov, ktorí priznávajú, že sa zamilovali na pracovisku, sa znižuje. Klesol na desaťročné minimum – 36 percent, zistil online prieskum firmy Harris Poll medzi zamestnancami súkromného sektora. O rok skôr priznalo románik na pracovisku 41 percent opýtaných, čo znamená štatisticky významný pokles.

„Hnutie #MeToo je schopné zaliať ľadovou vodou každú iskričku a žeravý uhlík romantiky, ktorý by sa mohol medzi mužom a ženou rozhorieť,“ povedala psychiatrička Carole Lieberman, autorka knihy Bad Boys: Why We Love Them (Zlí chlapci: Prečo je milujeme).

Spolupracovníci, ktorí spolu začnú chodiť, pritom majú dobrú šancu na trvalý vzťah. Podľa prieskumov končí sobášom 31 percent romantických vzťahov na pracovisku.

Avšak vzhľadom k obvineniam zo sexuálnych útokov vzneseným proti rade prominentných mužov by zamestnanci mali pri flirtovaní postupovať rozumne a pomaly – a uistiť sa, že ich snaha je správne pochopená a prijímaná, uviedla Carrie Lukas, autorka knihy The Politically Incorrect Guide to Women, Sex, and Feminism (Politicky nekorektný sprievodca svetom žien, sexu a feminizmu).

„Aj také bezpečné romantická gestá, ako sú sviečky, priania, lichôtky a kvety, môžu byť interpretované ako agresívne a obťažujúce,“ dodala Lukas.