Mak v chutných receptoch aj v kozmetike

magazín Varecha | 02.02.2018 17:00
mak Foto:
Odporúča sa kupovať nemletý mak a namlieť si ho neskôr.
Mak velebia nielen jeho gurmánsky milovníci, nemôžu si ho vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu.

Mak upokojuje

Jemná maková aróma má výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa o pokojný spánok.

Makový olej pre krásnu pleť

Makový olej nemusíme využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i so zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika poteší nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu.

Mrkvové palacinky s bielym makom

Vyzerá to na prvý pohľad dosť nezvyčajne, ale kombinácia mrkvových palaciniek s makovou náplňou je vynikajúca. Stačí rozmixovať mrkvu, mlieko, vajce, štipku soli, vmiešať ražnú múku, lyžičku prášku do pečiva a sneh do cesta na palacinky. Z cesta upečieme palacinky a ešte teplé potrieme makovou plnku, ktorú sme urobili povarením mletého bieleho maku s mliekom, trochou agávového sirupu a hrozienok.

Bezlepkový variant s makom

Biely mak dosať väčšinou len v špecializovaných predajniach, kde sa zameriavajú na biovýrobky. Odporúča sa kupovať nemletý mak a namlieť si ho neskôr. Mletý mak môže zhorknúť a nadobudnúť zatuchnutú chuť. Ak ste si už zaobstarali mletý mak a nehodláte ho v blízkej dobe použiť, tak ho radšej vložte do mrazničky.

Maková lahôdka: Lokše s makom a so slivkovým lekvárom

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 400 g hladkej múky, 100 g masti (husacej, kačacej alebo bravčovej), 100 g slivkového lekváru, 100 g maku, 50 g práškového cukru, soľ
Postup:
1. V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo nastrúhame, osolíme a pridáme hladkú múku. Vypracujeme jemné cesto, z ktorého tvarujeme malé guľôčky s priemerom asi 5 cm.
2. Guľky potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenké placky, ktoré pečieme na platni alebo v rúre na plechu nasucho z oboch strán.
3. Masť rozpustíme v malom množstve vody a upečené lokše do nej namáčame. Každú lokšu potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makom a zvinieme do rolky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ