Tajomstvo chrumkavej kačice
Špikovanie pŕs prúžkami slaniny
Nielen kuracie či morčacie mäso, ale aj vodnú hydinu môžeme pre chuť špikovať prúžkami slaniny. Zvlášť vhodné sú vysoké prsia. Tie poprepichujeme dlhým nožom a do otvorov vsunieme prúžky slaniny. Alebo môžeme prsia obložiť plátkami slaniny a omotať niťou.
Natrieť olejom a odložiť do chladničky
Čerstvé kačacie alebo husacie mäso, ktoré nechceme po nákupe hneď spracovať, môžeme uchovať 2–3 dni v chladničke bez mrazenia, ak ho potrieme po celom povrchu vrstvou oleja. Naše prababičky na rovnaký účel používali utierku namočenú v octe, do ktorej mäso zabalili a uložili do chladu.
Tajomstvo chrumkavej kože
Keď sa niečo kúpe v tuku a tekutine, tak sa to nemôže zároveň vypiecť dochrumkava. A navyše keď pečieme hus alebo kačicu pri teplote 120 °C, peknú kôrku nedosiahneme. Preto pol hodiny pred dopečením opatrne zlejeme celý obsah pekáča. Kačicu potom odkrytú dopečieme pri teplote aspoň 150 °C.
Vareškova poradňa
Husaciu alebo kačaciu pečeň treba konzumovať striedmo, v malom množstve. Táto svetlá veľká pečeň je vynikajúce jednak čerstvo opečená, ale veľmi často ju konzumujeme v podobe studeného predjedla v mnohých mäsiarskych delikatesách, ako sú francúzske paštéty, takzvané teriny. Kompromisom je výber produktov z kačacej a husacej pečene, kde pečeň tvorí len päťdesiatpercentný podiel.
Pečená hus so sušenými marhuľami
Potrebujeme:
1 hus, 3 PL dijonskej horčice, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky nakrájaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, sušená saturejka, sušené marhule, mandle, špenát, rozmarín
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 250 °C. Z husi odstránime nadmerný tuk a poprepichujeme ju vidličkou najmä na nohách a hrudi. Osolíme a okoreníme dutinu i kožu.
2. Do dutiny vložíme časť marhúľ, slivky, kúsky jablka alebo hrušky. Zviažeme nohy, aby držali tvar. Hus vložíme do pekáča prsami nadol a podlejeme vodou. Znížime teplotu a pečieme asi 40 minút. Hus otočíme na druhú stranu, pečieme ďalších 30 minút, ešte raz ju otočíme a pečieme 10 minút.
3. Medzitým zmiešame horčicu, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a saturejku. Marinádou potrieme hus a dopekáme asi 50 minút. Na rozpálenej panvici opražíme zvyšok marhúľ a mandlí. Hus vyberieme z rúry, necháme vcelku alebo nakrájame na plátky. Ozdobíme ovocím s mandľami a vetvičkou rozmarínu.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ