Tajomstvo chrumkavej kačice

magazín Varecha | 30.12.2017 12:30
pečená hus so sušenými marhuľami, hydina Foto:
Pečená hus so sušenými marhuľami.
Pri príprave tradičných receptov treba použiť aj poriadnu dávku fantázie, nadšenia a odvahy.

Špikovanie pŕs prúžkami slaniny

Nielen kuracie či morčacie mäso, ale aj vodnú hydinu môžeme pre chuť špikovať prúžkami slaniny. Zvlášť vhodné sú vysoké prsia. Tie poprepichujeme dlhým nožom a do otvorov vsunieme prúžky slaniny. Alebo môžeme prsia obložiť plátkami slaniny a omotať niťou.

Natrieť olejom a odložiť do chladničky

Čerstvé kačacie alebo husacie mäso, ktoré nechceme po nákupe hneď spracovať, môžeme uchovať 2–3 dni v chladničke bez mrazenia, ak ho potrieme po celom povrchu vrstvou oleja. Naše prababičky na rovnaký účel používali utierku namočenú v octe, do ktorej mäso zabalili a uložili do chladu.

Tajomstvo chrumkavej kože

Keď sa niečo kúpe v tuku a tekutine, tak sa to nemôže zároveň vypiecť dochrumkava. A navyše keď pečieme hus alebo kačicu pri teplote 120 °C, peknú kôrku nedosiahneme. Preto pol hodiny pred dopečením opatrne zlejeme celý obsah pekáča. Kačicu potom odkrytú dopečieme pri teplote aspoň 150 °C.

Vareškova poradňa

Husaciu alebo kačaciu pečeň treba konzumovať striedmo, v malom množstve. Táto svetlá veľká pečeň je vynikajúce jednak čerstvo opečená, ale veľmi často ju konzumujeme v podobe studeného predjedla v mnohých mäsiarskych delikatesách, ako sú francúzske paštéty, takzvané teriny. Kompromisom je výber produktov z kačacej a husacej pečene, kde pečeň tvorí len päťdesiatpercentný podiel.

Pečená hus so sušenými marhuľami

Potrebujeme:
1 hus, 3 PL dijonskej horčice, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky nakrájaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, sušená saturejka, sušené marhule, mandle, špenát, rozmarín
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 250 °C. Z husi odstránime nadmerný tuk a poprepichujeme ju vidličkou najmä na nohách a hrudi. Osolíme a okoreníme dutinu i kožu.
2. Do dutiny vložíme časť marhúľ, slivky, kúsky jablka alebo hrušky. Zviažeme nohy, aby držali tvar. Hus vložíme do pekáča prsami nadol a podlejeme vodou. Znížime teplotu a pečieme asi 40 minút. Hus otočíme na druhú stranu, pečieme ďalších 30 minút, ešte raz ju otočíme a pečieme 10 minút.
3. Medzitým zmiešame horčicu, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a saturejku. Marinádou potrieme hus a dopekáme asi 50 minút. Na rozpálenej panvici opražíme zvyšok marhúľ a mandlí. Hus vyberieme z rúry, necháme vcelku alebo nakrájame na plátky. Ozdobíme ovocím s mandľami a vetvičkou rozmarínu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ