Kávou proti obezite i rakovine

Martin Harvan | 29.11.2017 17:00
káva, antioxidant Foto:
Vyššie množstvo antioxidantov pomáha chrániť ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov.
Doprajte si šálku dobrého espressa. Vedci tvrdia, že káva pomáha nielen pri zbavovaní sa nadbytočných kilogramov, ale aj ako prevencia viacerých chorôb.

Bohatá na antioxidanty

Podľa štúdie vypracovanej na Univerzite v Scrantone patrí káva medzi najdôležitejšie zdroje prírodných antioxidantov, obsahuje ich dokonca viac ako červené víno alebo čaj. Vyššie množstvo antioxidantov pomáha chrániť ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov, ktoré majú priamy vplyv na vznik nádorových ochorení. Šálka tohto tmavého moku obsahuje v priemere 90 — 100 mg kofeínu. Kofeín je prírodný alkaloid, ktorý sa výrazne podieľa na stimulácií organizmu, a to tým že zvyšuje krvný tlak. Pitie kávy sa odporúča v skorých ranných hodinách u ľudí trpiacich na nízky krvný tlak.

Proti cukrovke i rakovine

Ako uvádza portál bestlifeonline.com, ranné posrkávanie tohto nápoja pomáha predchádzať vzniku cukrovky 2. typu. Samozrejme, to len v prípade, ak si kávu nesladíte cukrom alebo neochucujete mliekom či smotanou. Výskum uverejnený vlani v časopise Alimentary Pharmacology and Therapeutics preukázal, že pitie už dvoch šálok kávy denne sa podieľa výrazne na znížení rizika cirhózy pečene. Ľudia, ktorí si pochutnávali na dobrom espresse majú údajne o štyridsať percent nižšie riziko vzniku tohto ochorenia.

Do diéty ideálna

Káva sa ukázala ako výborný preventívny prostriedok v boji proti Parkinsonovej chorobe, ktorá sa prejavuje pomalými pohybmi, trasením, či problémami s rečou. Výskum spred desiatich rokov poukázal na skutočnosť, že ľudia ktorí pijú kávu sú v tomto smere odolnejší oproti tým, ktorí sa jej vyhýbajú. Vo všeobecnosti tento nápoj pomáha aj pri obezite, nakoľko dokáže výrazne zrýchľovať metabolizmus. Kofeín povzbudí činnosť srdca, ktoré búši rýchlejšie ako za normálnych okolností, čím núti telo spaľovať viac kalórií. Čiernu kávu preto s obľubou používajú aj športovci, ktorých hlavným cieľom je zbavenie sa podkožného tuku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ