Súťažiace Miss Peru: Namiesto mieru hovorili o násilí na ženách

ČTK | 02.11.2017 10:51
znásilnenie. násilie, týraná žena, Foto:
Násilie na ženách je v Peru obrovským problémom.
Súťažiace pri utorňajšom peruánskom finále Miss Universe Peru 2018 využili pozornosť televíznych kamier, aby upozornili na hrozivé štatistiky násilia páchaného na ženách.

Pri predstavovaní sa na začiatku slávnostného večera neuvádzali za svojím menom telesné miery, ako je zvykom, ale počty znásilnení či obetí vrážd a obchodu s bielym mäsom. Jedna zo žien uviedla, že v dôsledku sexuálneho vykorisťovania zomrie každých desať minút dievča.

„Volám sa Camila Canicoba a zastupujem Limu. Moje miery sú 2202 žien zavraždených v našej krajine za posledných deväť rokov,“ uviedla prvá súťažiaca. Nasledovalo ďalších 22 kolegýň a ďalšie štatistiky: 13-tisíc žien, ktoré sa do roku 2014 stali obeťami obchodovania s ľuďmi, 25 percent dievčat, ktoré sú sexuálne zneužívané v školách, 65 percent žien s vysokoškolským titulom napadnutých svojimi partnermi alebo vyše 70 percent Peruánok čeliacich pouličnému obťažovaniu.

Protest počas slávnostného večera bol plánovaný. Pri predstavovaní či pózovaní v plavkách organizátoru na plátno za pódiom premietali fotografie obetí sexuálneho násilia a novinové články popisujúce napadnutia alebo vraždy. V časti sveta, v ktorej súťažiace zvyčajne opisujú svoje koníčky alebo ambície, sa v utorok diskutovalo o tom, ako súčasný stav v Peru zlepšiť.

Organizácia amerických štátov (OAS) radí v otázke násilia páchaného na ženách v rámci Južnej Ameriky Peru na druhú najhoršiu pozíciu za Bolíviou, uviedla spravodajská spoločnosť BBC. Štúdia OSN v roku 2010 zistila, že viac ako 50 percent peruánskych žien počas života zažije závažný prípad domáceho násilia. Genderovo motivované násilie je v Peru veľkou témou. Vlani v auguste pochodovali Limou desaťtisíce žien s cieľom upozorniť na vraždy v hlavnom meste.

Aj napriek netradičnému charakteru súťažného večera zostala v programe promenáda v plavkách. Organizátorka súťaže Jessica Newton ale tvrdí, že tento segment ženy nedegraduje na úroveň predmetov, naopak je príležitosťou, ako ženy oslobodiť a ukázať, že majú právo na rovnakú mieru úcty nehľadiac na to, čo majú na sebe. „Keď sa ukážu v plavkách, som rovnako slušná ako žena, ktorá vyjde vo večerných šatách,“ uviedla Newton.