Odborníčka radí: Toto pomôže pri sexuálnej kríze

db, Pravda.sk | 31.08.2017 15:00
ticho . vzťah - kríza Foto:
Čím častejšie máte doma napäté ticho, o to je väčšia pravdepodobnosť, že skončíte so vzťahom skôr, či neskôr.
Michele Weiner-Davis je uznávaná odborníčka na vzťahy, ktorá svojim klientkam pomáha aj dostať sa zo sexuálnej kríze. Toto sú jej tipy, ktore zhrnula vo svojej novej knihe.

Hľadajte emocionálnu podporu

Keď sa kvôli apatickému partnerovi ocitnete v kríze, musíte byť k sebe v prvom rade láskavá. Budete potrebovať zdroje emocionálnej podpory. Vyhľadajte ľudí, ktorí vás milujú a vašej situácii dobre rozumejú. Vyhýbajte sa tým, čo hovoria niečo na tento spôsob: „Prečo, preboha, chceš ostať s mužom, ktorý je depresívny a nemá chuť na sex?“

Radšej bez hnevu

Ak chcete hovoriť o kríze v posteli, potom radšej bez hnevu. Inak prejde vaša polovička okamžite do obrannej pozície, čo nie je váš cieľ. Rozprávajte o svojich myšlienkach a pocitoch a nekomentujte, čo si podľa vás myslíte, že si myslí a cíti on.

Nejasné obvinenia nič neprinesú

Buďte konkrétna: Povedzte, čo presne chcete a potrebujete. Namiesto otázky: „Prečo nemôžeš byť romantickejší?“, môžete radšej utrúsiť: „Bolo by super, keby sme si raz za mesiac vyšli do romantickej reštaurácie.“

Pýtajte sa, ako pomôžete

Stres je hlavnou príčinou nízkeho záujmu o sex. Vyhraďte si čas na rozhovor a spýtajte sa ho, prečo je pod tlakom a ako mu môžete pomôcť. Keď dáte hlavy dohromady, spoločne nájdete možno pár kreatívnych spôsobov, ako sa trochu uvoľniť. Jedným z najlepších je „prijateľný spôsob života“. Zdravá strava, pohyb, dostatok spánku, vyhýbať sa alkoholu a nikotínu, vyhradiť si čas len pre seba (joga, meditácia). Povzbuďte ho v tom.

Päť jazykov lásky

"Kniha, ktorú mám veľmi rada, sa volá Päť jazykov lásky od Gary Chapman. Vysvetľuje v nej, že sa líšime v tom, kedy sa cítime milovaní. Môže to byť, keď s partnerom trávime spoločný vzácny čas, prostredníctvom podporných slov a rozhovorov, keď nám daruje maličkosť od srdca, je ústretový alebo sa nás nežne dotýka. Čím lepšie partnerovi rozumiete, tým spokojnejšie sa budete vo vzťahu cítiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ