Výhody a nevýhody ružičkového kelu

magazín Varecha | 15.08.2017 14:30
ružičkový kel, zelenina, vitamíny, výživa Foto:
Z kelových hlávok sa najčastejšie pripravuje polievka.
Leto praje aj menej populárnym druhom zeleniny ako je ružičkový kel.

Odolnosť voči mrazom

Ružičkový kel bol obľúbenou surovinou našich starých mám. Jeho výhodou je, že je odolný voči mrazu a vydrží na záhone až do mínus 15 °C, takže ho môžeme mať čerstvý v zime aj bez návštevy hypermarketu. Často sa z kelových hlávok pripravuje polievka, dajú sa však aj vyprážať alebo zapekať.

„Ľúbi sa“ rozvariť

Nevýhodou ružičkového kelu je, že sa dosť ľahko rozvarí. Stačí len chvíľka nepozornosti a problém je na svete. Rozvarené hlávky sú nielen nevzhľadné, ale strácajú rad svojich zdravotných predností. Z tohto dôvodu je nutné, aby bol človek napríklad pri varení polievky ostražitý.

Vareškov tip: Kel na karí korení

Ružičkový kel očistíme a odstránime zvädnuté listy. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme karí, mletú papriku, klinček, bobkový list a opražíme. Pridáme hlávky kelu, podlejeme vodou, osolíme a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme zemiaky, paradajkový pretlak, dolejeme vývarom a dusíme domäkka.

Vareškova poradňa

Ak sa náhodou starej mame omáčka pripálila alebo zrazila, ponorila ju aj s hrncom do studenej vody. To, čo nedržalo pri dne, preliala do inej nádoby. Alebo do pripáleného jedla vložila rozžeravenú vidličku a ponechala, kým syčí. Babičke sa bábovka, torta alebo piškóta nepripálili vtedy, keď do rohu rúry položila nádobku s vodou.

Malá chuťovka zo záhrady: Dusený kaleráb s kyslou smotanou

Potrebujeme:
250 g kalerábu aj s listami, 50 g masla, 150 ml zeleninového vývaru, 1 štipka soli, 2 štipky mletého čierneho korenia, 1 kl citrónovej kôry, 1 kl citrónovej šťavy, 4 vetvičky čerstvej trebuľky, 100 g kyslej smotany
Postup:
1. Kaleráby najskôr ošúpeme a nakrájame na stredne veľké hranolčeky, kalerábové listy nakrájame na drobné prúžky.
2. Potom na rozohriatom masle kaleráb aj listy opražíme, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a dusíme asi 10 minút.
3. Kaleráb dochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou kôrou i šťavou, pridáme smotanu, premiešame, prehrejeme, ale už nevaríme. Pred podávaním posypeme nasekanou trebuľkou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ