Chudnete? Nezáleží len na tom, koľko toho zjeme, ale aj kedy

ČTK | 14.08.2017 11:00
chudnutie - nespokojnosť - problém Foto:
Je dôležité, kedy prijímate kalórie.
Makaróny, biftek alebo zmrzlina: ich vplyv na našu hmotnosť a tiež aj na krvné testy nie sú nikdy rovnaké, ak ich konzumujeme na raňajky, na obed alebo na neskorú večeru, píše taliansky denník La Repubblica.

Vedci skúmali rôzne skupiny myší, ktoré mali buď voľný prístup k potrave, alebo boli kŕmené v presne stanovených intervaloch. Iba u tých myši, ktoré boli nútené žrať v obmedzenom čase (12 hodín počas dňa), sa znížila hmotnosť a to bez potreby znižovania množstva skonzumovaných kalórií.

„Ak aplikujeme náš výskum na človeka, ukazuje sa, že diéta je úspešná jedine vtedy, keď prijímame potravu počas dňa, keď sme v bdelom stave a aktívni,“ uvádza koordinátor výskumu Joseph Takahashi z amerického Southwestern Medical Center.

Skupina myší, ktorým bola nasadená diéta, si urobila z núdze cnosť a zjedla všetku svoju potravu v obmedzenom časovom úseku. A zároveň na veľké prekvapenie vedcov sa viac pohybovala a behala v koliesku pre škrečky, ktoré nikdy v klietkach nechýbalo. A ich krvné testy boli takmer dokonalé.

Cirkadiálny rytms reguluje nielen cyklus spánku a bdenia, vyplavovania hormónov alebo hodnoty, ako je krvný tlak. Ovplyvňuje tiež metabolizmus, spôsob, ako konzumujeme kalórie, ako pomocou inzulínu spaľujeme cukry, ovplyvňujú činnosť pečene a funkcie enzýmov, populáciu baktérií v črevách a dokonca tukové bunky v tom, ako sú viac či menej pripravené na to, aby boli spaľované. Ak jeme v súlade s týmto rytmom, umožňuje nám to, aby sme trávili jedlo s menšími problémami.

To pochopili už starí filozofi. Napríklad stredoveký židovský filozof a lekár Maimonides radil: raňajkovať s kráľom, obedovať s princom a večerať s roľníkom. To sa v podstate zhoduje s tým, čo radia dnešní lekári. Kalórie skonzumované ráno zasýtia viac, než keď sú zjedené večer: dlhšie po nich nemáme pocity hladu.

Španielska štúdia z roku 2013, ktorá bola uverejnená v „International Journal of Obesity“, ukázala, že osoby držiace diétu, ktoré konzumovali po tretej hodine popoludní, mali väčší problém zhodiť kilogramy. Podobné problémy mali tí, ktorí trpeli nespavosťou a to práve preto, že sa neriadili cirkadiálnym rytmom. Tieto osoby mali okrem línie problémy s glykémiou a rizikom cukrovky, zvyšovala sa im hladina cholesterolu a triglyceridov.

Epidémia obezity súvisí okrem ľahkej dostupnosti jedla a nedostatku pohybu tiež s umelým svetlom. Tím vedcov z Ohajskej štátnej univerzity dospel k záveru, že sa rozšírenie nočného osvetlenia v 20. storočí časovo zhoduje s rastom obezity a metabolických syndrómov vo svete. Cirkadiálny rytmus pripravuje organizmus na to, aby zvládal predvídateľné udalosti života, ako je príchod noci, spánok a čas k jedlu. O jeho vplyve na metabolizmus a stravovanie nie sú dnes už pochybnosti. V budúcnosti by sa vedci mali zamerať na to, či to, že budeme jesť v súlade s cirkadiálnym rytmom, má tiež vplyv na dlhovekosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ