Po dovolenke: Ako prežiť bez stresu prvý deň v práci?

Pravda.sk, gj | 07.08.2017 17:00
kancelária, práca, zamestnanci, platy Foto:
Po dlhšom čase v práci? A predsa sa môžete usmievať!
Aby ste nedostali šok, radšej do kancelárie zamierte o čosi skôr.

Prvý deň návratu do práce po dlhšej dovolenke býva náročný. Stratégia pospať si dlhšie, tak, ako ste boli zvyknutá počas voľna a potom prídete do práce svieža a odddýchnutá, funguje len chvíľu. Čím neskôr do kancelárie dorazíte, tým viac stresu na vás spadne. Kolegovia už budú sedieť na svojich miestach, keď sa objavíte vo dverách. Okrem toho, že vás zaplavia otázkami, ako bolo na dovolenke, všetci naraz vás „ovalia“ novinkami z práce. A zrejme aj povinnosťami. A kým sa v nich zorientujete, na všetko odpoviete a premyslíte si, ako budete zadané úlohy plniť, je čas obeda. A to ste ešte neotvorili ani svoju poštu, aby ste pretriedili mejly. Ak sa do nich pustíte niekedy neskoro poobede, môžete to robiť aj do večera. A možno to aj tak nestihnete.

Urobte to lepšie

Po dovolenke dorazte do práce skôr ako zvyčajne, dobre urobíte, ak predbehnete kolegov. Než nastane najväčší „frmol“, v pokoji si prejdite mejly, skontrolujte diár a naplánujte si deň. Pomaly, ako sa spolupracovníci „trúsia“ do práce, nechajte sa zasypať informáciami, potrebnými k vašej práci. Dovolenkové zážitky si nechajte na obednú pauzu, počas ktorej sa môžete dosýta vyrozprávať.

Nebojte sa zaklopať na dvere šéfke či šéfovi, najmä, ak vám ktosi avizoval, že už počas prvých dní sa od vás očakáva spolupráca na nových projektoch. Je menej stresujúce, ak si potrebné informácie o nových zadaniach nemusíte zháňať útržkovito od kolegov. Z úst šéfa to máte z prvej ruky, na druhej strane sa následne nemôžete vyhovárať, že sa k vám tá-či oná informácia nedostala.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ