Ryba - kráľovná nášho stola

magazín Varecha | 01.07.2017 14:00
kapor, ryba Foto:
Sladkovodné ryby obsahujú menej škodlivín ako morské.
Čerstvá či mrazená ryba, každá sa dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov.

Keď je ryba pekne čerstvá

Čerstvé ryby poznáme podľa toho, že majú čisté a vypuklé oči, sýtočervené žiabre, šupiny pevne zasadené, vnútornosti súdržné, a najmä mäso musí byť pevné a pružné. Naproti tomu ryby skôr zabité, prípadne v začínajúcom sa rozklade majú oči zapadnuté a potiahnuté páchnucim hlienom, práve tak ako žiabre, mäso mäkké, vnútornosti rozpadnuté a šupiny a kosti uvoľnené.

Vareškova poradňa

Ak sme z obchodu priniesli živú rybu, musíme ju usmrtiť, pričom sa to snažíme robiť vždy milosrdne. Menšie rybky zabijeme jednoduchým úderom tĺčikom do hlavy, väčšiu rybu, napríklad kapra, pridržíme ľavou rukou v utierke a opäť tĺčikom ju najprv omráčime. Potom jej ihneď ostrým nožom prerežeme chrbticu pri samej hlave. Takto nastane okamžite smrť, ryba sa zbytočne netrápi a takisto správne vykrváca.

Rýchly proces po rozmrazení

Mrazené ryby sa kazia ešte rýchlejšie ako čerstvé, a keď sa už raz rozmrazia, čo najskôr ich tepelne upravíme a tiež spotrebujeme, nikdy ich neodkladáme do druhého dňa – ani v chladničke. Staršie a veľké ryby, ktoré majú horšie stráviteľnú kožu, sťahujeme tak, že narežeme ich kožu po celom chrbte a sťahujeme ju smerom k bruchu.

Vareškov tip: Šťuka plnená orechmi

Šťuku očistíme, vypitveme a vnútri osolíme. Cibuľu nadrobno pokrájame, osolíme, pridáme rozkrájané orechy a nasekanú petržlenovú vňať, okoreníme, touto zmesou rybu naplníme a zašijeme. Vložíme na vymastený pekáč, potrieme maslom, podlejeme vodou a necháme piecť vo vlastnej šťave.

Voňavá rybia pochúťka: Bifteky zo sumca s rozmarínom

Potrebujeme:
800 g filiet zo sumca, soľ, 1 citrón, 80 g plátkov anglickej slaniny, 2 PL hladkej múky, 2 PL oleja, 2 šalotky, 1/2 žltej papriky, 1 stopka zeleru, 100 ml bieleho vína, rozmarín
Postup:
1. Umytú a osušenú filetu sumčieho mäsa rozkrojíme na 4 porcie. Osolíme ich, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme odležať do chladu asi na 2 hodiny.
2. Pláty rybieho mäsa pevne zabalíme do plátkov slaniny, zaprášime hladkou múkou a sprudka opečieme na panvici s rozpáleným olejom dozlatista. Vyberieme ich a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať prebytočný tuk. Opečenú rybu uchováme v teple bokom.
3. Do výpeku pridáme nadrobno nasekanú šalotku, zvyšnú na rezance nakrájanú slaninu, kúsky žltej papriky, na plátky nakrájaný zeler a všetko opražíme. Prilejeme biele víno a krátko na miernom plameni povaríme. Dochutíme soľou a korením. Bifteky zo sumca podávame so zeleninou ozdobené rozmarínom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ