Neperte "automaticky", perte správne!

Pravda.sk | 21.04.2017 17:00
pranie, bielizeň Foto:
Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu pracích prostriedkov.
Väčšina z nás perie v práčke zrejme "automaticky". Podľa rokmi zaužívaných stereotypov, o ktorých ani nepremýšľame.

Sú správne? Sú ekonomické? A neničia nám oblečenie viac, ako je potrebné?

Ako triediť textílie?

Farba: Najbežnejšie triedenie je podľa farby. Opatrne treba postupovať zvlášť pri kúskoch červenej a čiernej farby, ktoré môžu pri praní zanechať nepekné stopy na iných veciach.
Tkanina: Jemné tkaniny by sa nemali miešať s hrubými – ako sú napríklad uteráky.
Teplota: Ak chcete prať pri vyšších teplotách, skontrolujte štítky na oblečení – koľko teploty znesú vaše šaty či blúzka?
Aké špinavé je oblečenie: Aj podľa úrovne znečistenia trieďte veci do práčky. Športové oblečenie perte zvlášť, rovnako aj veci mierne znečistené, stačí im šetrnejší a kratší program.

Koľko bielizne je dosť?

Pri plnení bubna práčky sa riaďte základným pravidlom, ktoré hovorí, že medzi textíliami v práčke a vrchným okrajom bubna má byť priestor na šírku dlane. Touto jednoduchou pomôckou predídete preplňovaniu práčky, čo má za následok nedokonalé vypratie aj vyžmýkanie oblečenia, zároveň kúsky z práčky vyťahujete značne pokrčené. Ak periete veľmi jemnú bielizeň či vlnu, bubon práčky má byť naplnený maximálne do polovice.

Menej je viac

Ak pridáte do prania viac prášku, neznamená to, že sa dopracujete k lepšiemu výsledku. Skôr naopak. Vznikne priveľa peny, čím sa znižuje pracia schopnosť prášku. Navyše, na oblečení môžu zostať po ukončení programu stopy pracieho prostriedku – čo môže mať za následok vznik alergií. Preto vždy dodržiavajte pokyny výrobcu a berte do úvahy tri faktory správneho dávkovania:

  • množstvo bielizne
  • miera znečistenia
  • tvrdosť vody

Akú tvrdú máte vodu?

V drogérii si zakúpte testovací prúžok na určenie tvrdosti vody. Ide o vlastnosť, ktorá vyjadruje obsah rozpustených nerastov vo vode. Je zdrojom tvorby vodného kameňa a výrazne ovplyvňuje aj kvalitu prania. Pranie v tvrdej vode znamená väčšiu spotrebu pracieho prostriedku, pretože minerály v nej obsiahnuté znižujú účinok práškov. Výsledkom je „tvrdé“ oblečenie, so sivastým nádychom. Preto je vhodné podľa stupňa tvrdosti vody pri každom praní používať zmäkčovače vody – na ich obale nájdete presné dávkovanie.

Správne zvolený program prania

Ak si dáte námahu a preštudujete si, čo všetko vaša práčka dokáže, pozitívne ovplyvníte dĺžku prania a tým aj spotrebu energie – teplotu, množstvo vody, otáčky pri odstreďovaní. Program zvolíte podľa toho, akú bielizeň máte v bubne práčky:

  • bežná bielizeň
  • syntetická bielizeň
  • jemná bielizeň

Teplotu nastavte podľa symbolov na oblečení a takisto zvažujte mieru znečistenia.
Na jemnú bielizeň voľte program s vyššou spotrebou vody, pomalším otáčaním bubna a veľmi nízkymi otáčkami pri odstreďovaní.
Farebné kúsky z rôznych materiálov perte na programe, pri ktorom sú otáčky odstreďovania nižšie a otáčanie bubna pomalšie. Pre stálosť farieb je dobré prať na nižších teplotách.
Na bežne znečistené oblečenie použite program s vysokými otáčkami odstredenia a intenzívnymi otáčkami bubna.

Ako prať funkčné športové oblečenie?

Vždy sa riaďte symbolmi na oblečení, pri praní neprekročte teplotu vody 40 stupňov Celzia, je dobré zvoliť špeciálne pracie prostriedky na športové oblečenie.
Aviváž má zákaz! Pri kúskoch so špeciálnou membránou môže znížiť, prípadne zničiť jej funkčnosť, takisto znižuje kapilárny výkon vlákna. Existujú špeciálne pracie prostriedky na membránové materiály, v prípade škvŕn je lepšie zaniesť oblečenie do čistiarne.
Oblečenie pred praním prevráťte na rubovú stranu, zipsy totiž môžu spôsobiť poškodenie vláken. Pred praním ich zapnite, svetlé a farebné odtiene perte oddelene. Žmýkania v práčke sa báť nemusíte.
Po náročnom výkone, keď sa veľmi potíte, oblečenie hneď, ako je to možné, prepláchnite vo vode alebo preperte. Textil týmto spôsobom uchránite pred tvorbou škvŕn aj pred stratou farebnej stálosti.

Zápach v práčke? Takto si pomôžete:

Vyťahujete čerstvo vyprané kúsky oblečenia z práčky, no namiesto sviežej vône vás prekvapí zápach? Bielizeň vyperiete znova, ale výsledok nie je o nič lepší… Na vine nie ste vy, ani zvolený prášok. Za zápach môže práčka, či presnejšie povedané, baktérie a plesne v nej. Ako sa do nej dostali? V teplom a vlhkom prostredí to nie je nič zložité, dokonca sa im v práčke výborne darí.
Väčšina z nás perie na úsporných programoch, pri teplote okolo 30 či 40 stupňov Celzia. A hoci oblečeniu takéto teploty vyhovujú, baktérie a plesne sa pri nich množia. Prenesú sa z bubna práčky na oblečenie a môžu spôsobovať špecifický zápach. Ten môže byť dôsledkom práve dlhodobého prania pri nízkych teplotách.
Preto sa odporúča aspoň raz mesačne prať na najvyššom možnom stupni – nastavte cyklus na 90 stupňov Celzia, pridajte trocha octu zriedeného vo vode a prostriedok odstraňujúci vodný kameň. K najšpinavším častiam práčky patria gumené hadice a takisto spoje, kde sú napájané na práčku. Vďaka horúcemu praciemu cyklu by sa mali vyčistiť.
Aby sa v práčke zbytočne nedržalo viac vlhkosti než je nutné, nechávajte medzi jednotlivými praniami otvorené. Pozor! Nečistoty sa udržiavanú aj v zásuvke určenej na prací prostriedok. Ak sa zvyšky prášku sfarbia na červený odtieň, znamená to, že aj tu sú prítomné nežiaduce baktérie. Pomoc je jednoduchá, pravidelné čistenie – zásobník vytiahnite a nechajte ho 10 minút v teplej vode, umyte ho kefou a utrite dosucha.
Ak by zápach v práčke pretrvával, kúpte špeciálne tablety určené práve na čistenie práčky, ktoré dostanete v drogérii či v špecializovaných predajniach elektroniky.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ