Škôlkari a dopravná výchova? Nie je to nuda

Pravda.sk, Nina Bacharová | 21.04.2017 13:00
LIDL, kniha, Foto:
Deti z Materskej školy na Bulíkovej ulici v Bratislave s knihami Ako Kamilko stretol Emilka.
Už škôlkar by mal vedieť, ako a kedy treba volať na číslo 112.

Ak máte doma škôlkara, určite sa cestou do škôlky nevyhnete jeho zvedavým otázkam. A častokrát ho najviac zaujíma práve cesta a všetko, čo sa na nej deje. Dopravné značky, svetelná signalizácia, priechod pre chodcov, motorkári, cyklisti…

S dopravnou výchovou sa deti stretávajú už od nástupu do škôlky, od svojich troch rokov. „Začíname jednoduchými poznatkami, ktoré by deti mali vedieť – kde sa aký dopravný prostriedok pohybuje či ako sa správne chodí po chodníku,“ opisuje riaditeľka Materskej školy na Bulíkovej ulici v Bratislave, Soňa Hanzalová. V škôlke im pri dopravnej výchove pomáha aj lego, z ktorého si deti stavajú mestá, dopravné prostriedky, značky. Po cestách ich legového mestečka sa potom pohybujú. „Deti dopravnú výchovu nevnímajú ako záťaž, vzhľadom k ich veku to robíme formou hry,“ dodáva a pokračuje: „5–6-ročný škôlkar by už mal vedieť privolať záchranný systém, vytočiť číslo 112 a opísať, čo sa stalo, ak sa ocitne v život ohrozujúcej situácii.“

Počas vychádzok škôlkari nielen sledujú premávku, ale učia sa aj prechádzať priechody so svetelnou signalizáciou či bez nej. „Občas na prechádzke deti vidia, ako netrpezliví dospelí prejdú cez cestu keď svieti červená a potom sa im ťažko vysvetľuje, prečo niekto môže a iný nemôže prejsť. Rodičia by preto mali byť v takýchto situáciách pozorní a trošku viac trpezlivejší,“ nabáda Hanzalová.

Práve pre škôlkarov je určená nová publikácia „Ako Kamilko stretol Emilka“, ktorá tematicky nadväzuje na knihu „Kamil a Emil na cestách“, ktorú v septembri 2016 dostalo viac ako 115 000 žiakov 2. a 3. ročníkov vo všetkých základných školách na Slovensku. Obe knihy príbehov, vďaka ktorým sa deti učia základy dopravnej výchovy, pripravil obchodný reťazec Lidl v spolupráci s ministerstvom školstva, políciou a Slovenským Červeným krížom. Knihu „Ako Kamilko stretol Emilka“ pokrstili práve deti v Materskej škole na Bulíkovej ulici.

Dopravnej východe sa treba venovať už v škôlke, keďže štatistiky nie sú priaznivé. Ročne sa vyskytnú stovky dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú deti a mladiství. Podľa odborníkov pripadá na jedno úmrtie približne 10 ťažko a 100 ľahko zranených detí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ