Ako mať čo najlepšie manželstvo? 3 rady, ktoré by mohli pomôcť

Pravda.sk, lp | 20.04.2017 09:00
láska, vzťah, manželstvo Foto:
Pre manželstvo by ste mali toho robiť viac.
Udržať funkčné, zdravé a láskyplné manželstvo dlhé roky? To sa javí často ako nesplniteľná misia.

Ukazujú to nielen početné odlúčenia vo svete okolo, ale aj fakt, že mnohí, čo v manželstvách zostávajú, vlastne len akoby sa zmierili s rutinou a rezignovali na potrebu lásky a nových impulzov. Dá sa však vôbec niečo spraviť? Každá rada dobrá – dokonca aj také, ktoré sa vám môžu zdať na prvý pohľad smiešne. Odborníci na vzťahy sa napríklad zhodujú na nasledovnom.

Komunikácia

Je základom každého vzťahu. Hoci po rokoch sa už možno nemáte chuť rozprávať o manželových starostiach v práci, alebo rozoberať kamarátkine problémy s deťmi, skúste to. A nielen to. Rozprávajte sa o tom, čo vás počas dňa nadchlo – hudba v rádiu, pesnička, film, pekný kabát vo výklade alebo príjemný zážitok. Hovorte spolu denne aspoň pár minút o veciach, ktoré nesúvisia len s každodenným kolobehom vašich manželských a rodičovských povinností.

Vášeň

Áno, jasné, že po pár rokoch už nemá takú intenzitu – niekde sa vytratí úplne. Ale nemala by sa. Základom pre ňu je sexuálna príťažlivosť. Dbajte o ňu starostlivosťou o seba samu, nebojte sa byť zvodná, skúste partnera prekvapovať, snažte sa byť pre neho stále tou najkrajšou. Možno nebudete skákať s nadšením do postele každý večer tak, ako to bolo kedysi, ale ak si zachováte pre partnera svoju fyzickú aj psychickú príťažlivosť, určite to vzťahu pomôže.

Priority

Po rokoch spolužitia vo zväzku sa na predné priečky dostávajú často nové priority – manželstvo je už len akýsi bezpečný a zaručený prístav, do ktorého sa muži aj ženy vracajú. Svoje sily sústredia na prácu, nové koníčky a podobne. Samozrejme, nebránime vám ani v jednom, ale skúste napríklad koníčky prežívať spoločne. Deľte sa o zážitky a stanovte si blaho vášho manželstva ako hlavnú métu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ