Dubová kôra. Telo lieči z každej strany!

MaM | 16.04.2017 11:00
suchá pokožka - normálna pokožka Foto:
Relax vo vani s dubovou kôrou priaznivo pôsobí na celú pokožku.
V súčasnosti máme k dispozícii čaje z celého sveta. Od tajomnej kôry Inkov až po zázračné stromy juhoamerických indiánov a pritom poklad máme aj doma.

Dubová kôra je skvelým prírodným liekom na mnoho neduhov aj kozmetických problémov.

Kôra z duba letného

Dub patrí k našim najrozšírenejším stromom. Potešiť nás vie nielen svojim tieňom počas horúcich dní, ale aj liečivými vlastnosťami. Teda jeho kôra, ktorá je plná zdraviu prospešných látok. Dôležité je však zbierať mladú, ešte nepopukanú kôru. Tá obsahuje triesloviny, flavonoidy a má protizápalové účinky. Ak si ju zbierate sami, stačí zásoba na jeden rok. Po tomto čase už stráca svoj účinok. No ak si ju kúpite napríklad v lekárni, tiež to nie je zlá investícia.

Pomoc z vnútra

Dubová kôra, respektíve čaj z nej, je unikátny na liečenie ochorení hrdla. Vie to málokto, ale aj silné zápaly dokáže zdolať. Vie poraziť infekcie ústnej dutiny a je vynikajúca aj pri žalúdočných a črevných problémov. Má schopnosť dostať trávenie opäť do kondície. Vynikajúca je práve v období hnačiek a problémov so žalúdkom. Úľavu sľubuje aj pri zápaloch žalúdka. Pre vnútorné použitie sa odporúča zaliať lyžičku dubovej kôry vriacou vodou a nechať ju lúhovať aspoň 10 minút. Potom precediť a liečivý čaj pomaly popíjať.

Na hemoroidy ako zázrak

Odvar z dubovej kôry je charakteristický sťahujúcim účinkom a preto je veľmi účinný napríklad pri trhlinkách na konečníku, alebo aj pri hemoroidoch. Tu je ten pravý sedací kúpeľ, alebo prikladanie vlhkých obkladov na postihnuté miesto. Dubovú kôru na vonkajšie použitie si pripravíte z lyžice dubovej kôry zaliatej tromi decilitrami vody, ktorú 10 minút varíte a potom necháte ešte desať minút lúhovať, precedíte a obkladáte.

Skvelá na pokožku

Okrem ochorení je možné obklady z dubovej kôry používať aj pri potení nôh. S prichádzajúcim letom bude táto terapia čoraz viac na mieste. Dva deci dubovej kôry môžete pridať aj do bežného kúpeľa. Takýto relax vo vani priaznivo pôsobí na celú pokožku, zlepšuje akné, pomáha čistiť póry a lieči zapálené miesta. Pokožka bude vláčnejšia a zdravšia.

V tehotenstve opatrne

Počas tehotenstva nie je dubovú kôru vhodné piť, ale na vonkajšie zábaly a kúry sa hodí. Vie pomôcť práve od hemoroidov, ktoré tehotné zvyknú trápiť a ako prevencia kŕčovým žilám. Vonkajšie použitie nemá ani pri tehotenstve a dojčení žiadne obmedzenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ