Rezance s červami? Neváhajte, nabádajú v Japonsku

ČTK | 18.04.2017 17:00
šalát, červy, jedlo, prístroj Foto:
Šalát s červami? Čo by ste naň povedali?
Keď človek v reštaurácii nájde v cestovinách nejakého tvora z ríše hmyzu, zvyčajne je to dôvod na sťažnosť.

Nie však v Tokiu pre ľudí, ktorí sa stavajú do radu, aby si mohli kúpiť misku rezancov posypaných cvrčkami a červami, napísal spravodajský server.

Reštaurácia Ramien Nagi skúsila túto prapodivnú kombináciu predávať prvý aprílový víkend, kedy v priebehu štyroch hodín naservírovali až 100 misiek spokojným zákazníkom. Jedným z nich bol Šimpei Jamaguči, ktorý uviedol, že už skôr skúšal varené včely, ale hmyzie rezance boli podstatne chutnejšie.

„Nemal som vôbec nepríjemný pocit,“ povedal. „Pokiaľ ide o konzumáciu hmyzu, veľa ľudí má predsudky. Ale možno by pomohlo, keby z neho kuchári pripravili jedlá, ktoré budú chutnejšie ako mäso alebo ryby,“ dodal.

Na proteíny bohatý hmyz sa oddávna konzumoval vo vidieckych oblastiach Japonska, ale vo veľkých mestách je relatívne zriedkavým pokrmom. Organizátor víkendovej akcie, 22-ročný Juta Šinohara, hovor: „Chcem ľudí zbaviť averzie voči konzumácii hmyzu. Chcem, aby si ho všetci ľudia vychutnávali,“ do­dal.

Šinohara nie je v tejto oblasti žiadnym nováčikom. Na Valentína napríklad zorganizoval konzumáciu sladkostí pripravených – z čoho iného, ​​než z hmyzu. Sám tieto tvory loví, chytá, varí a je, čo mu pamäť siaha. „Chutia mi všetky druhy hmyzu, ale najviac šváby, cvrčky a tesáriky,“ dodal.

Zástancovia konzumácie hmyzu poukazujú na množstvo výhod a prínosu ako pre zdravie, tak pre životné prostredie. Napríklad Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá je jednou z agentúr OSN, uvádza, že jedlý hmyz obsahuje vysoko kvalitné proteíny, vitamíny a aminokyseliny, ktoré dokonale vyhovujú stravovacím potrebám človeka.

"Hmyz má vysoký pomer výnosu v podobe jedlej zložky v porovnaní so spotrebou krmiva. Aby vzniklo rovnaké množstvo proteínu, potrebujú cvrčky šesťkrát menej potravy ako hovädzí dobytok, štyrikrát menej ako ovce, a dvakrát menej ako bravy a kurčatá. Okrem toho produkujú menej skleníkových plynov a amoniaku než konvenčné hospodárske zvieratá, "napísala FAO.

Štúdia z roku 2013 odhadla, že hmyz tvorí súčasť tradičnej stravy dvoch miliónov ľudí na svete. Najčastejšie konzumovanými druhy hmyzu boli chrobáky, húsenice, včely, osy a mravce.