Patria vajíčka do výživy batoľaťa?

do, Pravda | 14.04.2017 14:00
vajce, dieťa, batoľa Foto:
Vajcia vďaka obsahu cholínu v žĺtku stimulujú vývoj mozgu.
Je pravdou alebo mýtom, že vajce spúšťa potravinovú alergiu? Patrí vajce k potravinám, ktoré by sme mali zaradiť do stravy batoľaťa?

Správna nutričná príprava v batolivom veku sa neskôr pozitívne odrazí na zdravom fyzickom a mentálnom vývoji dieťaťa. Iniciatíva Prvých 1¤000 dní, ktorá sa zaoberá problematikou vhodnej a nutrične bohatej stravy pre tehotné ženy a deti počas prvých rokov života, odporúča zaradiť do stravy vajíčko v rámci okna tolerancie, teda už od piateho mesiaca. Malo by byť súčasťou obdobia príkrmov, keď je ešte dieťa dojčené, ale už sa zoznamuje s prvými potravinami.

Vaječné bielkoviny sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najľahšie stráviteľné bielkoviny živočíšneho pôvodu (98 až 100 % bielkoviny dokážeme stráviť). Vajcia obsahujú tiež vhodný pomer všetkých troch základných typov mastných kyselín: nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených. Energetická hodnota jedného vajca je pritom približne 80 kcal/335 kJ.

Poskytujú dlhotrvajúcu energiu a nezaťažujú organizmus, energia z bielkovín sa ľahšie a dlhšie vstrebáva. Vajcia vďaka obsahu cholínu v žĺtku stimulujú vývoj mozgu, zlepšujú koncentráciu, dobu pozornosti a sústredenie. Vajce obsahuje vo vyváženom pomere vitamíny A, D, E, K, B12, niacín a stopové minerálne prvky. „Asi máloktorá potravina v prírode v sebe spája taký vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov ako vajce,“ hovorí docent Miloš Jeseňák, imunológ a alergológ z Univerzitnej nemocnice v Martine. „Treba mať na pamäti, že hoci vajce môže byť alergénom, alergia naň sa vyskytuje len u malého percenta populácie. V prípade, ak sa alergia u batoľaťa nepotvrdí a dieťa naň klinicky nereaguje, by vajce v strave dieťaťa nemalo chýbať.“

Pre najmenších je najvhodnejšia úprava varenie. Vajce by sme mali variť dieťaťu vo vriacej vode tak, aby bolo natvrdo uvarené. Prvý kontakt môže mať dieťa s bielkom a so žĺtkom, ktoré roztlačíme nadrobno. Tak, ako aj pri iných potravinách, aj v tomto prípade spočiatku podávame len veľmi malé množstvá, aby sa dieťa s potravinou zoznámilo.

Uvarené vajce môžeme využiť aj na zahustenie zeleninových kašičiek, využívame pritom rovnako bielok ako žĺtok. Pre väčšie batoľatá môžeme vajce podávať nakrájané na koliska s pečivom a so zeleninou. Úprava v podobe praženice vajec, omelety či volského oka môže prísť na rad v detskej strave o čosi neskôr ako varené vajce, ale stále treba rátať s kvalitnou tepelnou úpravou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ