Čo je hygienickejšie? Sklápať, či nesklápať záchodovú dosku?

db, Pravda.sk | 15.12.2016 09:00
záchod, bidet, pisoár - WC Foto:
Ohrozená je kúpeľňa s WC v jednom.
Americkí vedci z American Society for Microbiology dávajú na túto otázku odpoveď.

Či záchodovú dosku po veľkej potrebe sklopíme alebo nie, je viac ako otázka estetiky. Ukazuje sa, že je to zložitejšie, ako si myslíme: Výskumníci prišli na to, že minimálne každá druhá zubná kefka je zamorená fekálnymi baktériami. Ako to? Celkom jednoducho! Ak sa záchod nachádza v kúpeľni, v ktorej záchodová doska ostáva pravidelne otvorená, kvapôčky pri splachovaní striekajú z misy.

Týmto spôsobom sa baktérie šíria po priestore. A nielen po zemi, ale aj po vyššie položených objektoch, kde sa nachádzajú aj kefky. Logicky z toho vyplýva, že záchodovú dosku treba sklápať! Alebo…? V skutočnosti ani to nie je podľa nemeckého portálu stern.de oveľa lepšie riešenie. Pretože pri sklápaní sa musíme záchodovej dosky dotknúť. A riskujeme, že baktérie síce neskončia na zubnej kefke, ale „nalepia“ sa na naše dlane.

Výskumníci na druhej strane upokojujú, pretože fekálne baktérie ešte nezaručujú, že z nich musíme nutne ochorieť. Takže radšej teda záchodovú dosku nesklápať? Odpoveď znie: Je to jedno! Dôležité je, aby boli hygienické potreby uložené v skrinke a po každej potrebe sme si poctivo umyli ruky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ