Zabíjačka na Detve

magazín Varecha | 03.12.2016 14:00
parížska zabíjačková pochúťka Foto:
Parížska zabíjačková pochúťka.
Na dedine bola zabíjačka udalosť, pri ktorej sa vždy zišla celá rodina, susedia, najbližší. Bližší aj vzdialenejší príbuzní prišli pomôcť, za čo vždy dostali výslužku.

Ako prvá sa počas zabíjačky pripravovala krv. Uvarila sa a zajedala chlebom a kyslými uhorkami. Uvaril sa jazyk, pripravil sa mozoček. V deň zabíjačky sa pripravili dva druhy jaterníc – pečeňové a krvavničky, ktoré sa museli zjesť ako prvé. Okrem toho urobili klobásky a tlačenka. Vo veľkom kotly vyškvarili sadlo na škvarky, ktoré voňali široko-ďaleko. Varili tiež dva druhy polievok – zabíjačková kapustnica a bravčový vývar so zeleninou a pečeňovými haluškami. Deti roznášali kapustnicu členom blízkej rodiny po dedine. Z mäsa sa urobili mäsové konzervy, ktoré sa využívali po celý rok. V minulosti dobroty zo zabíjačky slúžili ľuďom na prípravu rôznych jedál počas celej zimy. Vyúdené klobásky a slanina viseli vždy v komore, škvarky sa zajedali chlebom alebo pridávali do voňavej zemiakovej baby.

Vareškov tip: Krvavá tlačenka

Mäso z bravčovej hlavy, lalokov, bôčika a jazyk do tlačenky nasekáme na hrubšie kúsky, pridáme aj nadrobno nasekané kože s vývarom, masť, nové korenie a krv. Zmesou na tmavú tlačenku naplníme tlačenkový obal alebo vyčistený a vypraný žalúdok a pri starostlivo stráženej teplote 85–90 °C ju varíme asi 3 hodiny.

Pečivo na zjemnenie

Biele pečivo pridávame do väčšiny zabíjačkových pochúťok pre zjemnenie a celkové zladenie chutí. Zvyčajne sa používajú žemle. Dôležité je, aby pečivo nebolo staré, plesnivé a nemalo cudzí pach. Do zabíjačkových pochúťok sa pridáva namočené vo vode, vylisované a roztrhané na malé kúsky. Nikdy nezabudneme z pečiva odstrániť mak a soľ. V Čechách pečú špeciálnu domácu buchtu do jaterníc. Dokáže pojať značnú časť tuku, a jaternice sú chutnejšie.

Parížska pochúťka

Potrebujeme:
2 kg bravčovej pečene, 70 g cibule, 2 kg chudého bravčového mäsa, 3 kg chrbtovej slaniny, soľ, biele korenie, nové korenie, muškátový kvet, škorica, klinčeky, majorán, kardamóm
Postup:
1. Bravčovú pečeň zbavíme žiliek, rozkrájame na tenké plátky a sparíme horúcou vodou. Pokrájanú cibuľu umažíme na masti a pomelieme s pečeňou na mäsovom mlynčeku.
2. Pridáme ľubovoľné varené mäso a varenú chrbtovú slaninu a všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo nasekáme nadrobno. Okoreníme soľou, bielym a novým korením, muškátovým kvetom, škoricou, klinčekmi, majoránom a kardamómom.
3. Dobre premiešame, plníme do hrubých bravčových čriev a varíme pri teplote 85 °C asi 15 minút za opatrného občasného miešania. Potom jaternice ochladíme v studenej vode a necháme voľne vychladnúť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ