Ocot dokáže hotové zázraky: Pomôže tráveniu, ochráni cievy

Pravda.sk, lp | 28.06.2016 13:00
ocot - jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot je vhodný napríklad aj na vonkajšie ošetrenie.
Ocot, vínny či jablčný alebo balzamikový (z hroznovej šťavy), berieme predovšetkým ako dochucovadlo - či už do šalátov, alebo napríklad krémových polievok. Ale vedeli ste, že v octe sa ukrýva aj množstvo benefitov?

Pravidelná konzumácia či dochucovanie jedál octom má pozitívne účinky na náš metabolizmus, zažívanie, ale aj spaľovanie kalórií. Ocot dokáže telo prečistiť a niektorí odborníci ho odporúčajú piť aj ráno nalačno (1 lyžica na 3 dcl vody) – namiesto populárnej vody s vytlačeným citrónom.

Prijímanie octu v strave sa odrazí predovšetkým na našom trávení. Vedecké štúdie preukázali, že jablčný alebo vínny ocot dokážu upokojiť zápalové procesy či ťažkosti s trávením, zmierňujú bolesti brucha a redukujú tiež nadúvanie.

Pri spomenutom balzamikovom octe sa dá hovoriť aj o ochrane srdcovocievneho systému a prevencii proti upchávaniu ciev. Balzamikový ocot totiž obsahuje polyfenoly, ktoré udržiavajú cievy v ukážkovom stave.

Ocot dokáže tiež pomáhať s udržiavaním línie. Podľa výsledkov vedeckého tímu z Arizonskej štátnej univerzity totiž vínny ocot spomaľuje trávenie a spaľovanie cukrov a znižuje hladinu cukru v krvi.

Kde používať ocot:

  • dochucovanie šalátov
  • dochucovanie mliečnych polievok
  • lyžicu pri príprave smoothie
  • pri výrobe domácich dresingov a zálievok (môže sa mixovať s bylinkami či cesnakom alebo čili)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ