Potraviny, ktoré pohladkajú črevo? Sú to tieto!

db, Pravda.sk | 18.04.2016 09:00
ovsené vločky Foto:
Ovsené vločky: Obsahujú veľa magnézia a sú bohaté na rezistentný škrob.
Sú potraviny, ktoré črevo dráždia, no aj také, ktorým sa poteší. Viete, aké do tejto skupinky patria?

Banány

Obsahujú inulín (vzácna vláknina pre zdravie čriev), zmes fruktózových molekúl, ktorá kŕmi dobré baktérie v hrubom čreve. Banány však nesmú byť príliš zrelé, šupka by mala byť maximálne svetložltá.

Studené zemiaky

Uvarené a vychladené zemiaky obsahujú veľa škrobu. Ten sa v tenkom čreve skoro vôbec nestrávi a poskytuje žiadanú potravu pre dobré baktérie v hrubom čreve. Platí to aj pre studenú ryžu. Takže oplatí sa staviť na zemiakový šalát a sushi.

Pomaranče

Látky, ktoré tento druh ovocia obsahujú, udržujú našu črevnú flóru v šachu.

Topinambur

Ide o bio rastlinu, ktorá je obzvlášť bohatá na cenný inulín (medzi 18 až 35 percent). Chutí ako zmiešanina zemiakov a mrkvy a možno ju konzumovať surovú, varenú alebo pečenú.

Biely chlieb

Obsahuje rezistentný škrob pre črevnú flóru. Je teda z času na čas povolený – namiesto celozrnného pečiva.

Cibuľa

Obsahuje veľa inulínu a veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Ovsené vločky

Sú bohaté na rezistentný škrob a balastné látky.

Káva

Obsahuje veľa balastných látok a nakŕmi črevné baktérie, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Pozor, reč je o káve bez mlieka, čiže o čistej čiernej káve alebo ak, tak so sójovým mliekom.

Čakanka

Horké látky, ktoré obsahuje, podporujú trávenie.

Kapusta

Obsahuje veľké množstvo probiotických mikroorganizmov. Najvhodnejšia je surová, pretože teplo ich zabíja.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ