Čo cenné sa skrýva v banánovej šupe? Už ju nevyhodíte!

db, Pravda.sk | 16.02.2016 09:00
banán, žena, banány Foto:
Dva banány denne. Ale viete, že aj šupu?
Banánovú šupu vyhadzujeme automaticky, ani by nám nenapadlo ju zachraňovať, uskladňovať. Pretože nevieme, že obsahuje asi toľko živín ako ovocie!

Úlohou banánovej šupy nie je len chrániť to, čo sa nachádza vnútri (banán). Je sama o sebe veľmi zdravá, lebo obsahuje balastné látky, je plná antioxidantov, sérotonínu, carotinoidu, ale tiež vitamínu B6 a B12. Ale pozor! Nezahryznite sa do surovej banánovej šupy, na to vás nikto nenahovára. Z banánovej šupy si namiesto toho pripravte povedzme smoothie, dezert, alebo banánové šupy vyprážajte. Šupa však v takomto prípade rozhodne musí byť krásna žltá, bez hnedých škvŕn.

Možnosti prípravy:

Smoothie
Ide o najľahšiu a najrýchlejšiu metódu. Šupku pokrájajte na drobnejšie a spolu s ostatným ovocím zmixujte v mixéri na krémové smoothie.

Dezert
Končeky banánov odrežte. Potom šupy vložte spolu s ovocím približne na 15 minút pri 200 stupňoch do rúry. Dezert napokon pocukrujte a ozdobte škoricou.

Vyprážané šupy
Šupu narežte, vložte na 5 minút do vriacej vody tak, aby sa horké látky rozpustili. Keď sú kúsky suché, obaľte ich v kukuričnej múke, do ktorej pridáte trochu papriky. Vyprážajte v horúcom oleji do chrumkava. Hodia sa k šalátom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ