Kedy je správny čas požiadať o ruku?

Katarína Mrázová | 22.05.2015 13:00
zásnuby, manželstvo, žiadosť o ruku Foto:
Po akom čase je vhodné požiadať o ruku?
Stačí na to pár dní, týždňov či mesiacov? Alebo práve ten váš potrebuje niekoľko rokov, kým si je istý, že vy ste žena jeho života?

Nuž, nech je to tak či onak, zásnuby (nech by boli akokoľvek rýchle alebo naopak dlho očakávané) šťastné manželstvo nikomu neprinesú.

Pre pokojný a harmonický rodinný život totiž potrebuje viac ako mať zásnubný prsteň na ruke. I keď, povedzme si úprimne, ktorej žene sa nepáči nosiť krásny veľký „šuter“ na svojom prste? Zaujímalo nás, ako rýchlo ste sa zasnúbili a či manželstvo naozaj vydržalo.

Denisa je „preborníčka“ v zásnubách. Zasnúbená bola tri krát. Vyšlo to až posledný krát. „Prvý krát ma požiadal o ruku môj frajer, keď som mala osemnásť. Bola to taká študentská láska a pol roka po svadbe odišiel pracovať do Írska. A viac sa nevrátil. Dnes žije v Londýne a nikdy sme si nevyjasnili, čo sa stalo. Jednoducho, celý vzťah prešiel tak "do stratena“. S druhým partnerom som žila tri roky v jednej domácnosti. Po troch rokoch ma požiadal o ruku a mesiac pred svadbou som zistila, že čaká dieťa s kolegyňou. Po tomto som si povedala, že nikdy viac. Až prišiel môj manžel. Poznali sme sa tri dni, keď ma požiadal o ruku, o mesiac sme to povedali aj oficiálne a po pol roku sme mali svadbu. Dnes sme svoji už 10 rokov."

Martin požiadal svoju priateľku Sašu o ruku až po piatich rokoch randenia. „Nikdy som sa neplánoval ženiť. Naši boli rozvedení a ja som akosi nepociťoval potrebu vzťah dať aj úradne potvrdiť. A tak hoc som si bol istý, že Saša je tá žena, s ktorou si viem predstaviť rodinu, nemal som odvahu žiadať ju o ruku. Vlastne sme sa o tom ani nikdy nebavili, tak som nevedel či vlastne svadbu chce alebo nie. Až keď mi raz ukázala tehotenský test a na ňom dve čiarky, vybehlo zo mňa niečo absolútne neromantické: "To by som si ťa teraz asi mal vziať, že?“ Ona sa začala smiať a povedala, že nemusím. O mesiac som ju požiadal o ruku. Svadbu sme však zatiaľ nemali. A to už sme zasnúbení tretí rok."

Lenka, dnes už svoje prvé zásnuby a všetko čo nasledovalo po nich berie s nadhľadom. „Po troch mesiacoch od zoznámenia sme mali zásnuby, o ďalšie tri bola svadba. A po necelých dvoch rokoch nasledoval rozvod. Neviem, či sme sa málo poznali alebo som mala nasadené ružové okuliare…Mne sa však rýchle zásnuby vôbec neosvedčili. Teraz som spokojná aj bez zásnub a svadby. S mojim partnerom sme spolu už 12 rokov, máme spolu dve deti a svadbu ani zásnuby zatiaľ neplánujeme. Aj keď nejaký prsteň by mi na ruke nevadil. A nemusí byť ani s bielym očkom…“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ