Jablká na pečenie i do zásoby

magazín Varecha | 05.10.2014 11:00
jablkovo-čokoládový dezert Foto:
Jablkovo-čokoládový dezert.
S týmto šťavnatým ovocím pripravíte skvelé sladké aj mäsové dobroty.

Kvalita na závin

Špeciálna odroda jabĺk vhodných na jablkový závin neexistuje, dôležité je, ako sa jablká správajú pri pečení. Jablká musia byť tvrdšie, nie s tuhou šupkou, neprezreté, bez hniloby a plesní, chuťovo skôr kyslasté, nikdy nie múčne, tie sa rozpadávajú.

Pečený kompót

Pečený jablkový kompót je vhodným spôsobom prípravy, keď nemáme zaváracie poháre. Umyté a olúpané jablká nakrájame na štvrtiny, rozložíme ich do pekáča, pokvapkáme citrónovou šťavou, zalejeme vodou, pridáme cukor, hviezdičku badiánu, vanilkový struk a všetko pečieme 30 minút v predhriatej rúre pri 160 °C.

Vareškov tip: Jablkový koktail

Syr philadelphia (175 g), dve lyžice cukru a dve lyžice citrónovej šťavy vyšľaháme elektrickým ručným mixérom dohladka. Do rozmixovanej zmesi opatrne vmiešame 400 ml jablčnej šťavy, koktail nalejeme do pohárov a ozvláštnime štipkou škorice.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu jablkových receptov

Jablká
Už od stredoveku sa v našej kuchyni jablká pridávali k varenému alebo pečenému mäsu, k rybám, zverine a do rôznych omáčok, jablkami sa často plnila hydina.

Strúhadlo na jablká
Dnes sú v ponuke obchodov strúhadlá na jablká z rozličných materiálov, ale dostať aj klasické sklenené strúhadlo, ktoré si pamätáme z detstva.

Med
Kombinácia jablka a medu je vítaná a zdravá, na raňajkách z jablka, medu, orechov a mrkvy si dokáže pochutiť každý labužník, obľúbené sú aj jablká pečené na mede.

Orechy
Z hľadiska výživy patria orechy k zdravým potravinám, obsahujú vitamíny, minerály, omega 3 mastné kyseliny, preto by sme na ne nemali v strave zabúdať.

Škorica
Táto pochutina sa používa v sladkej i slanej kuchyni. Podporuje trávenie, odstraňuje pach z úst, má zahrievacie schopnosti a pomáha pri prekrvení končatín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ