Šéf aj človekom? Mnohí sa toho boja!

Monika Schönová | 16.05.2014 18:00
šéfka, kariéra, pracovná pozícia Foto:
Byť šéfom s ľudskou tvárou si vyžaduje odvahu.
Keď sa dostanú do funkcie, cítia sa automaticky ako niekto iný než všetci ostatní.

Akoby si obliekli skafander, cez ktorý zvonku nič neprenikne. Majú potrebu chrániť si kožu, držať formu a budiť dojem, že si voči nim nesmie nikto nič dovoliť. Sú často nešťastní v roli neobľúbencov, v práci i súkromí.

Chcú odstup, rešpekt a poslušnosť

Mám funkciu, tak som hneď niečo viac a každý to musí vidieť, brať ma smrteľne vážne – to je bežný prejav stotožnenia s touto novou životnou skúsenosťou. Prirodzené je to najmä takým ľuďom, ktorí bažia po výhodách, po všeobecnom uznaní, rešpekte a poslušnosti. Vychutnávajú si svoj vysoký post, ale uniká im podstata veci, že nejde len o ukazovanie sa a prezentovanie svojho ega, ale mali by byť hlavne znalci fachu, vedieť manažovať a komunikovať.

Byť ľudským vyžaduje odvahu

Tomu, komu je cudzie robiť dusno z titulu zodpovednej pozície v čele tímu, zrejme nezáleží v prvom rade na sebe a jeho ego nie je až tak nadšené povýšením. Takému ide predovšetkým o to, aby fungovalo čo má, aby sa vedel aktívne zapojiť do diania a priložiť ruku k dielu, aby rozumel práci, ktorej velí. Títo šéfovia s ľudskou tvárou majú zasa iné problémy, vždy sa nájdu chytráci, ktorí ich znevažujú, číhajú na ich slabšie miesta a útočia na ne. Na arogantného a nekompromisného šéfa si len tak hocikto netrúfne, no chce to žalúdok!

Šéfmi aj v súkromí? Nie!

Byť šéfom nie je ľahké, ale to najlepšie čo môže človek vo funkcii urobiť, je ostať sám sebou a nebáť sa rozhodovať veľakrát inštinktom, pocitmi. Ak to má v hlave a srdci v poriadku, nemusí sa obávať priznať si chyby, vedieť sa i ospravedlniť, dokázať sa uvoľniť a zbytočne sa nekontrolovať ani v súkromí. To nie je hanba, naopak upevňuje to charakter a charizmu. Inak prichádza o svoju tvár, o to čo ho baví a napĺňa, o skutočných priaznivcov a priateľov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ