Oddychujete s výčitkami? Ešte viac sa unavíte!

Monika Schönová | 18.03.2014 07:00
relax, oddych, voľný čas Foto:
Doprajte si oddych, nemajte pri tom výčitky.
Ženy dnes bežne pracujú viac ako osem hodín denne, neraz i cez víkendy a voľného času majú pramálo.

Aj keby sa rozkrájali, nemôžu všetko zvládnuť na stopercent, ale výčitky určite nie sú na mieste. K celkovej únave, frustrácii, či depresii len pridávajú!

Od svitu do mrku? Stop!

Už samotný fakt, že pracujete od rána do neskorého večera a povinnosti si snáď nosíte aj domov, si zaslúži rešpekt. Ak ho náhodou voči vám partner prirodzene neprejavuje, dajte na to dôraz. Výchova, domácnosť, program s deťmi – to nemôže stáť iba na vás, najmä tam, kde sú na to dvaja.

Vy sa uskromňujete, on si užíva

Ženy si osvojili rolu tej, ktorá to doma všetko ťahá a manžel si má po práci oddýchnuť. Sily je však nutné rozdeliť, nárok na voľno máte rovnako ako váš drahý. Azda ste si už aj povšimli, že muži sa takýmito „somarinami“ vôbec nezaoberajú, nemajú žiadne výčitky z toho, že si po príchode domov pospia, zájdu na pivo, na hodiny skysnú pri televízii, či počítači. Ženy to trápi deň čo deň a neraz si relax odoprú, len aby bola rodina spokojná a výčitky menšie.

Nezotročte sa

Zapojte do organizácie domácnosti všetkých členov rodiny a nešetrite ani svoju polovičku. Nemusíte sa len vy a deti starať o poriadok, nákupy a podobne, pričom otecko bude len dirigovať a spokojne zaspávať, akú má šťastnú a pracovitú rodinu. Deti majú tiež povinností až až, aj bez tých, ktoré na nich čakajú doma. Prečo by sa nemohol rovnako začleniť aj „živiteľ rodiny“?

Doprajte si voľno, bez sebatrýznenia

Nech má váš partner akúkoľvek povahu a niečo mu na chode domácnosti vadí, ale sám nepreloží krížom slamu, nenechajte sa ničím týrať, či vydierať. Ak je naopak v pohode a vy ste tá, čo stále nerváči, že nestíha, neviete sa uvoľniť – máte problém sama so sebou. Mali by ste niečo urobiť pre to, aby ste si seba viac vážili, dopriať si oddych, nemať výčitky. Inak sa odrovnáte a vo vašom okolí bude neustále dusno.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ