Bazalka je mnohostranným doplnkom
Často sa používa ako prísada do polievok, do mletého i duseného mäsa a údenín, ale aj do syrov a vajec. Je výborná v kombinácii s paradajkami, možno ňou dochutiť olej a ocot.
Prírodný repelent
Bazalka je aromatická a jej aróma odpudzuje hmyz – používa sa ako prírodný repelent bez chemikálií. Využíva sa aj v kozmetike – bazalková naparovacia kúpeľ upokojí podráždenú pokožku, odporúča sa najmä pred spaním. Vývar z bazalky slúži ako vlasová voda.
Bazalka je balzamom na neduhy
Bazalka podporuje ľudský metabolizmus, tvorbu žlče a funkcie žalúdka. Je nápomocná pri črevných ťažkostiach, pri nadúvaní a kataroch, ale aj pri psychických trápeniach, najmä úzkosti, ďalej pri bolestiach hlavy a nervových problémoch. Možno ju využiť pri liečbe chrípky, pri kašli, proti prechladnutiu, bolestiam v hrdle, ale napríklad aj pri zápaloch ďasien.
Rýchly recept: Pečený pstruh na masle s bazalkou
Potrebujeme:
4 pstruhy, čerstvá bazalka, 1–2 citróny, 200 g masla, soľ, rasca, olej
Postup:
1. Do panvice dáme olej a maslo a rozpálime ich. Potom vložíme do panvice pstruha, ktorého sme predtým zvonka aj zvnútra osolili a poprášili rascou.
2. Pstruha opekáme päť až šesť minút z každej strany – mäso spevnie a zbelie a koža získa zlatistý nádych.
3. Pri opekaní z druhej strany pridáme plátky citróna. Na tanieri zdobíme hotové pstruhy vetvičkami čerstvej bazalky.
Tip lenivého labužníka
Najprv nakrájame uhorku, rovnako aj paradajku, hlávkový šalát natrháme na kúsky, všetko dáme do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, zľahka premiešame a posypeme nasekanými píniovými orieškami a lístkami bazalky.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ