Slivka – zdroj zdravia: Zlepší trávenie, pomôže srdcu
Sú zdrojom vitamínu C, obsahujú vitamín A a E, ďalej kyselinu pantoténovú, tiamín, riboflavín či kyselinu listovú. Z minerálov a stopových prvkov obsahujú draslík, fosfor, železo, jód, meď, mangán, selén a zinok.
Pre telo i dušu
Slivky sa používajú okrem iného na lepšie zažívanie a zvýšenie apetítu. Je dobre známe, že fungujú ako ľahké preháňadlo. Bobule však musia byť zrelé, inak môže dôjsť k opačnému účinku. Výborné sú sušené slivky, ktoré obsahujú pektín, látku, ktorá pomáha tvorbe hormónov „dobrej nálady" – endorfínov.
Štamperlík osoží
Niektorí ľudia si každý deň ráno dávajú jeden štamperlík slivovice pre zdravie. Alkohol v malých dávkach väčšinou pôsobí priaznivo napríklad na srdcovo-cievne choroby, ale slivovica aj dezinfikuje, podporuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie.
Rýchly recept: Slivková chrumkavá zaváranina s orechmi a červeným vínom
Suroviny:
- 1 kg vykôstkovaných sliviek
- 150 g jadier vlašských orechov
- 100 ml červeného vína
- 0,5 kg želírovacieho cukru (2 : 1)
- Vykôstkované slivky nakrájame a krátko rozmixujeme. Pridáme nasekané alebo nahrubo zomleté vlašské orechy a zmes premiestnime do kastróla so širším dnom. Zalejeme vínom a uvedieme do varu.
- Potom pridáme želírovací cukor a necháme tri minúty variť. Dôkladne miešame, aby sa cukor dobre rozpustil.
- Zaváraninu zlejeme do menších čistých pohárov, zatvoríme viečkami a obrátime hore dnom.
Ďalšie recepty so slivkami nájdete na Varecha.pravda.sk
Tip lenivého labužníka
Z citróna vytlačíme šťavu, cibuľu olúpeme, nakrájame, syr nakrájame na hranolčeky, pridáme slivky rozkrájané na štvrtiny, hrozno a nadrobno nakrájanú cibuľu. Z oleja, citrónovej šťavy a cukru pripravíme zálievku a opatrne ju premiešame s ovocím.