Dieťa a vlastná izba. Odkedy?

-maj- pre Žena.Pravda.sk | 30.06.2011 07:00
Detská pestúnka. Ako si ju vybrať? Foto:
Dieťa a vlastná izba. Odkedy?
Pri pozeraní amerických filmov sa nám i našim mamám spraví husia koža. Novorodenec je okamžite po príchode z pôrodnice uložený do postieľky vo vlastnej izbe. U nás je to inak.

Detskú postieľku dávame takmer vždy do spálne, aby sme mali drobca „po ruke“ keby sa niečo stalo. Samozrejme, je to i pohodlnejšie ak v noci k dieťaťu vstávate. Niektoré z vás si dokonca dieťa dávajú do manželskej postele, čo je výhoda najmä vtedy, ak ho dojčíte. Časom však príde chvíľa, kedy dieťa treba naučiť na vlastnú izbu.

Andrea Marková (29)
Syna som začala dávať spať do vlastnej izby keď mal tri roky. Zo začiatku všetko prebiehalo úplne bez problémov. Zaspával sám, nebudil sa. Všetko však trvalo iba dočasu, kým sa nezačal okolo tretej hodiny nadránom budiť. Vtedy prišiel k nám do manželskej postele. Nevyspal sa nikto z nás. A tak má odvtedy malý posteľ aj u nás v spálni. Keď sa bojí alebo sa mi niečo zlé snívalo, iba sa presunie do postele, ktorá je bližšie k nám.

Barbora Danihelová (32)
Moja dcéra spáva od narodenia sama v izbe. Nebojí sa, nechodí k nám do postele. Jednoducho si zvykla mať počas spánku svoj kľud. Vôbec neľutujem, že sme sa rozhodli spraviť jej vlastnú izbu ešte predtým ako sa narodila. Teraz čakáme druhé dieťa a keďže máme iba trojizbový byt, bábätko bude musieť istý čas zostať v spálni. Po čase ho však chceme presťahovať k sestričke. Pevne verím, že nebudem musieť riešiť „spánkový problém“ a všetko prebehne hladko ako pri prvej dcérke.

Kedy ešte nieje vhodné dať dieťaťu vlastnú izbu?
1. Každý rodič pozná svojho potomka natoľko, že vie, kedy jeho dieťa zvládne samostatné spanie bez rodičov. Preto, ak sa vaše dieťa v noci niekoľkokrát budí či máva nočné mory, s nácvikom vlastného spania počkajte.
2. Ak nechcete, aby sa spustila žiarlivostná reakcia u vášho potomka, nedávajte ho do vlastnej izby ak sa mu má práve nerodiť súrodenec. Nezmestia sa vám do spálne dve postieľky? Naučte spať staršie dieťa vo svojej izbičke niekoľko mesiacov pred narodením súrodenca.
3. Nekombinujte. Ide vaša ratolesť prvý krát do materskej školy a vy chcete, aby zároveň začalo spávať vo vlastnej izbe? Chyba. Dieťa bude mať stres zvyknúť si nielen na to, že je počas dňa bez vás, ale i na skutočnosť, že ste ho „vyhostili“ aj zo svojej spálne. Naša rada preto znie: Buď naučíte dieťa zaspávať bez vás ešte predtým ako sa z neho stane škôlkár alebo počkáte kým si na materskú školu zvykne.

Text: -maj- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK