Sex už na strednej škole? U mladých Američanov záujem o pohlavný styk klesá

Podľa odborníkov má pokles záujmu o sex jednoznačnú spojitosť s pandémiou.

30.04.2023 07:20
sex, mladí ľudia, láska, vášeň, posteľ Foto:
Podľa odborníkov má pokles záujmu o sex jednoznačnú spojitosť s pandémiou.
debata (1)

Stále menej dospievajúcich Američanov má pohlavný styk už na strednej škole. Ich počet počas prvých dvoch rokov pandémie covidu-19 klesol o osem percentuálnych bodov na 30 percent. Pred 30 rokmi ich pritom bola ešte viac ako polovica. Vyplynulo to zo správy vládneho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), o ktorej informovala agentúra AP.

nevera, sex, muž, žena, ženy, spálňa, vášeň, žiarlivosť Čítajte viac Sexuálne sny mužov a žien sa značne rozchádzajú! Po čom túžia muži a po čom ženy?

Podľa odborníkov má pokles záujmu o sex jednoznačnú spojitosť s pandémiou. Mládež trávila kvôli karanténam veľa času doma a bola tiež častejšie pod dohľadom dospelých. Ďalšie štúdie o zdraví dospievajúcich za rovnaké obdobie zistili aj nárast prípadov sociálnej izolácie a zlého duševného zdravia. „Myslím, že tieto údaje dohromady vytvárajú obraz stredoškolákov, ktorí si budujú menej silných medziľudských vzťahov, ktoré môžu chrániť dobré duševné zdravie,“ uviedla Laura Lindbergová, výskumná pracovníčka Rutgersovej univerzity, ktorá sa zaoberá sexuálnym správaním dospievajúcich.

Kathleen Ethierová zo CDC sa domnieva, že pokles môže byť dobrý, ak to odráža skutočnosť, že mladí ľudia majú zdravé vzťahy, odkladajú prvý sexuálny styk a majú celkovo menší počet partnerov. Prieskum CDC ukázal, že klesá aj počet stredoškolákov, ktorí mali viac ako štyroch sexuálnych partnerov, aj tých, ktorí majú v čase prieskumu partnera.

Podľa štúdie klesol aj počet študentov, ktorí sa prihlásili k heterosexuálnej orientácii. Ešte v roku 2015 sa k nej hlásilo 89 percent opýtaných stredoškolákov, v štúdii v roku 2021 ju vybralo 75 percent respondentov. Podiel lesieb, gayov a bisexuálov za štyri roky stúpol z ôsmich na 15 percent, uvádza prieskum.

Na dotazník odpovedalo 17 000 študentov štátnych i súkromných stredných škôl v USA. Účasť bola dobrovoľná, podmienená súhlasom rodičov a výsledky anonymné. Štúdia sa robí každé dva roky, tohtoročná práve prebieha.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #mladí ľudia

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...