5 dôvodov, pre ktoré by ste mali mať sex častejšie, ako ho máte

Sex môže prinášať nielen potešenie a uspokojenie, ale aj šťastnejší a plnohodnotnejší život. Dokonca omnoho dlhší a odpočíta vám roky. To všetko dokáže „obyčajný“ sex. No musíte ho mávať dostatočne často. Omnoho častejšie ako sporadicky a aj to len z povinnosti.

26.04.2023 10:00
sex, bod G Foto:
Sex je najbezpečnejší upokojovací prostriedok na svete.
debata

Bezpečné a prírodné antidepresívum

Hľadáme rôzne životabudiče a často zabúdame, že do pohody sa môžeme dostať pomerne jednoduchým spôsobom. Sexom. Napadlo by vám, že sex je najbezpečnejší upokojovací prostriedok na svete a dokonca desaťkrát účinnejší ako válium? Zo škótskej štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí majú pravidelný pohlavný styk, dokážu oveľa lepšie zvládať stresové situácie.

Zabraňuje inkontinencii

Inkontinencia je strašiakom prakticky každej ženy. No nebola by tak obávaným problémom, ak by ženy mali sex častejšie. Ženy, ktoré trápi únik moču, a to najmä po pôrode, by mali okrem pravidelného cvičenia Kegelových cvikov staviť na kvalitný sex s partnerom. Pri dosiahnutí orgazmu totiž dochádza k posilneniu týchto svalov. A je to jedna z najpríjemnej­ších metód.

Zlepšuje nespavosť

Nahraďte lieky na spanie pravidelným sexom. Pokojne aj každý deň. Po orgazme sa totiž do krvného obehu uvoľňujú endorfíny, hormóny šťastia a hormón prolaktín. Všetky tieto látky spôsobujú dokonalú relaxáciu tela i mysle, čím podporujú aj kvalitnejší spánok. Zaspíte rýchlejšie a ráno sa vďaka lepšej kvalite spánku zobudíte sviežejší.

sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Čítajte aj Nemá s vami sex dostatočne často? Nemusí v tom byť milenka, ale nový trend

Zlepšuje mozgovú činnosť

Podľa vedeckej štúdie zverejnenej v Gerontologickom magazíne sa sexuálne aktívni ľudia vyššieho veku prejavujú lepšie aj vo verbálnych a vizuálnych testoch. Pravdepodobne za to môžu hormóny oxytocín a dopamín, ktoré zlepšujú kognitívne funkcie mozgu.

Spomaľuje starnutie

To najlepšie na koniec. Pred pár rokmi prišiel britský neuropsychológ David Weeks so zistením, že ľudia, ktorí majú sex trikrát týždenne, vyzerajú až o sedem rokov mladšie ako všetci ostatní, ktorých sexuálny život nie je taký bohatý. Je to dané uvoľnením endorfínov do krvného obehu, ktoré zlepšujú prekrvenie, a taktiež rastového hormónu, ktorý podporuje pružnosť pokožky.

Podľa ďalšej štúdie zvyšuje pravidelný sex dĺžku ženského teloméru, uzáveru na konci reťazcov DNA, čo je spájané aj s pomalším starnutím, dlhšou dobou dožitia a zlepšením celkového zdravia. K dlhovekosti teda vykročte pravidelným sexom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #boj proti starnutiu #inkontinencia #mozgová aktivita #porucha spánku #sex po rokoch #pravidelný sex

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...