Orálny sex môže byť nebezpečný. Pozor hlavne na tieto praktiky

Orálny sex je považovaný za relatívne bezpečný a často je prevádzkovaný bez ochrany aj pri náhodných známostiach. No pozor, zdanlivý pocit bezpečia je často klamlivý a mnohí si odniesli nepríjemné šrámy na zdraví práve vďaka tejto praktike.

23.04.2023 06:00
penis, kondóm, sex, ochrana Foto:
Donedávna sa verilo, že pred prenosom pohlavných chorôb orálnou cestou vás môže ochrániť ústna voda.
debata (2)

Kvapavka aj syfilis

Mnohé sexuálne ochorenia, ktoré boli donedávna pripisované len klasickému vaginálnemu sexu, bolo potrebné preklasifikovať a ich šírenie je možné aj orálnym podaním. Syfilisom či kvapavkou sa môžete nakaziť aj pri orálnom styku. Pri syfilitickej angíne sú postihnuté mandle, ktoré sú výrazne začervenané. Často býva zamenená s bežnou angínou, čo môže ovplyvniť úspešnosť liečby. Podobné je to s kvapavkou. U oboch chorôb bohužiaľ platí, že iba včasná a cielená liečba zamedzí trvalým následkom.

Hrozí aj HPV

Tento vírus škodí hlavne ženám, ktoré si však tiež myslia, že pri orálnom sexe im nebezpečenstvo nehrozí. Opak je pravdou. Vírus totiž môže sídliť nielen v oblasti genitálií, ale vie postihnúť aj sliznice v ústach a krku. Pokojne si teda partner môže priniesť HPV aj práve vďaka nechránenému orálnemu sexu. Aby toho nebolo málo, HPV hrozí aj pri obyčajnom bozkávaní. Ľudský papilomavírus býva spájaný s výskytom rakoviny krčka maternice. Neplechu dokáže bohužiaľ napáchať aj v oblasti ústnej dutiny a krku.

Za posledných tridsať rokov sa strojnásobil výskyt zhubných nádorov v oblasti krku a ukazuje sa, že orálny sex zvyšuje riziko rakoviny postihujúcej krk, jazyk aj ďasná. Avšak treba povedať, že HPV v ústach nie je priamym pôvodcom rakoviny, ale mení a oslabuje bunkové štruktúry, takže riziko výskytu rakoviny je potom znateľne vyššie. Chcete to však riskovať?

orálny sex, spermie, ejakulát Čítajte aj Tipy k orálnemu sexu. Takto dosiahnete majstrovstvo

Ústna voda to nezachráni

Donedávna sa verilo, že pred prenosom pohlavných chorôb orálnou cestou vás môže ochrániť ústna voda. Nové štúdie to popierajú. Potrebné je potrebné používať aj pri orálnom sexe s rizikovou osobou kondóm. Nie je to síce prijemné, ale bezpečné. Navyše dnes si už môžete zaobstarať aj prezervatívy vegánske, s príchuťami, dokonca špeciálne určené na bezpečný orálny sex.

Orálny sex je rovnako rizikový, ako klasický

Ak nie viac. Nakoľko pri orálnom sexe sa neprejavujú príznaky sexuálnych ochorení a preto sú príznaky často zamieňané a ochorenia nevhodne liečené. To často vedie k zhoršeniu priebehu samotných ochorení. Nehovoriac o prípade, ak po orálnom sexe prechádzate na sex klasický. Vtedy si viete z úst preniesť ochorenie priamo do intímnej oblasti. A to dokonca aj od človeka, ktorý žiadne príznaky pohlavnej choroby nevykazoval. Platí teda to, čo pri klasickom sexe. Ak si nie ste istý zdravím svojho partnera, je vhodné sa chrániť. Môžete si tak užívať bezpečnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #kondóm #orálny sex #kvapavka #HPV #syfilis #bezpečný sex #sexuálne choroby

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....