Francúzsky filozof vyzval ľudí k rebélii: Namiesto rodiny...

Francúzsky filozof Geoffroy de Lagasnerie považuje budovanie života na základe blízkych priateľstiev namiesto rodiny alebo milostných vzťahov za potrebný akt rebélie.

17.03.2023 11:00
večera, priatelia, hostina, posedenie Foto:
Rodina či priatelia?
debata (2)

Vlády by podľa neho mali zriadiť ministerstvá priateľstva, ktoré by radikálne prehodnotili spôsob usporiadania spoločnosti, napísal denník The Guardian. Lagasnerie spochybňuje spoločenský tlak, ktorý podľa neho kladie rodinu a romantické vzťahy na prvé miesto a poukazuje na starostlivosť a čas, ktoré si kvalitné priateľstvo vyžadujú.

Väčší dôraz na kamarátstvo by podľa neho zároveň ukončil „tyraniu“ kultúry skorého ranného vstávania. „Nemôžem skoro vstávať, pretože som bol hore s priateľmi do tretej ráno, by sa podľa Lagasnerieho, ktorý je gay a rozhodol sa zostať bezdetný, potom stalo rovnako účinným argumentom ako "Musím odísť skôr, aby som vyzdvihol deti zo škôlky.“

mačka, pár, láska, muž, žena, kuchyňa Čítajte viac Pes či mačka namiesto dieťaťa? Mileniálov táto voľba láka čoraz viac

Lagasnerie tento mesiac vydal manifest priateľstva, v ktorom opisuje kamarátstvo so spisovateľmi Didierom Eribonom a Édouardom Louisom. Každý deň sa spolu rozprávajú, večerajú, želajú si dobrú noc a dobré ráno a zlaďujú svoje rozvrhy tak, aby v nich mali priestor na stretávanie sa a dlhé spoločné rozhovory. Filozof, ktorého priraďujú k radikálnej ľavici, ich vzťah opisuje ako „jednu dlhú diskusiu, ktorá nikdy nekončí“ a stredobod ich života.

„Keď posielame ostatným fotky zo spoločne strávených vianočných sviatkov alebo ich zdieľame na sociálnych sieťach, dostávame obrovské množstvo správ od ľudí, ktorí nám závidia možnosť stráviť sviatky s priateľmi. Ponúka sa otázka: prečo sa priateľstvo ako spôsob života zdá byť tak nedostupný aj tým, ktorí sa o neho usilujú?“ hovorí Lagasnerie.

žena, oddych, pohovka, obývačka, oddych, leňošenie Čítajte viac Práca je len práca, najlepšia zábava je doma! Mladí ľudia menia svoje nastavenie, chcú viac leňošiť

Štyridsaťjedenročný filozof tiež poukazuje na fakt, že na rozdiel od nefunkčných romantických vzťahov nie je v spoločnosti tendencia udržiavať priateľstvo s ľuďmi, ktorých nemáme radi. „Tá predstava, že by sa život mal odohrávať v cykle: mladosť, štúdium, vytvorenie vzťahu, spoločné bývanie, spanie v rovnakej posteli, mať deti… To sú inštitucionálne úlohy, ale mnoho ľudí nie je s týmto typom života v súlade a má iné túžby,“ uviedol Lagasnerie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #priateľstvo #rebélia #Geoffroy de Lagasnerie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...