Áno v base či pri horskom hoteli? Nevestu aj zápis o sobáši museli ukryť. Slováci túžia aj po svadbe pri večnom ohni SNP

Človek by si myslel, že o atypické miesta pre uzavretie manželstva sa viac zaujímajú snúbenci za hranicami krajiny. O opaku presviedčajú skúsenosti zo stredného Slovenska.

03.03.2023 00:00
shutterstock 1570647748 Foto:
Svadby sa odohrávajú aj na menej typických miestach než je kostol, radnica či mestský úrad.
debata

V obvode banskobystrického matričného úradu si vlani povedalo svoje „áno“ 374 párov. Uzavretých bolo 129 cirkevných a 21 sobášov s cudzincami. Okrem historickej radnice a Veľkej siene magistrátu si snúbenci plánujú čoraz častejšie sľúbiť lásku na čo najnetradičnejších miestach. K romantickým záhradám pribudli aj lokality vo vysokej nadmorskej výške, v múzeu či pri kríži.

Sylvie Meis a  Niclas Castello Čítajte viac Pompézna svadba, nevesta ako z rozprávky a zrazu? Dva roky po svadbe hlási Holanďanka Sylvie Meis rozvod

„Jednou z požiadaviek nastávajúcich manželov na pracovníkov matričného úradu bolo zorganizovanie svadby pri večnom ohni v areáli Múzea SNP. Prišli s ňou viacerí ženísi, ktorí boli absolventmi Vojenského gymnázia v Banskej Bystrici. Obrady sa nakoniec uskutočnili v priestoroch expozície múzea,“ prezradil Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Sobášiaci oddával nevestu a ženícha už aj na Kordíckom rodinnom chodníku pri bukoch sily. Pre šuchotajúce lístie však nebolo počuť skoro vôbec sobášny príhovor. „Z lásky k prírode sa zrodila požiadavka na sobáš pri kríži na Kráľovej studni. Ten sa nikdy neuskutočnil, keďže terén je dosť neprístupný,“ uviedla vedúca banskobystrického matričného úradu a ohlasovne pobytu Marta Čellárová.

zväčšiť Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: Eva Štenclová, Pravda
Múzeum SNP Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

„Raz sme vyskúšali sobášiť aj pri horskom hoteli Kráľova studňa. Počasie snúbencom však nevydržalo ani do podpísania zápisnice, ktorú sme aj s nevestou pred dažďom a vetrom museli po začatí obradu ukryť vo vnútri hotela. Cesta tam a späť nám trvala bezmála tri hodiny. Počasie v tejto nadmorskej výške je nevyspytateľné, preto sme už nikdy na podobnom mieste nesobášili,“ doplnila Čellárová.

shutterstock 1570647748 Čítajte viac Svadobný ošiaľ roka 2022: Toto si na svadbu fakt neobliekajte! Skúste radšej...

Mladomanželov oddávali aj v záhrade bývalého Župného domu, v terajšej Štátnej vedeckej knižnici, v priestoroch meštianskeho Beniczkého domu, a tiež pred Klopačkou v Španej Doline alebo v zrekonštruovanom Vodnom hrade v Hronseku. K nezvyčajným miestam patril Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici či Rooseveltova nemocnica.

Ide pritom len o informácie z banskobystrickej oblasti, no ani na zvyšku Slovenska sa zaľúbenci vo svojich nápadoch nelíšia a mnohé páry skúšajú povedať si áno na naozaj netradičných miestach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #sobáš #miesto #Múzeum SNP #večný oheň

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....