4 znaky, že váš vzťah je „prezretý“ a potrebuje oživenie

Partnerské vzťahy si chceme budovať bez obmedzenej záruky. No to neznamená, že vzťah z rozkvetu nemôže prezrieť. V tomto prípade nejde podľa vzťahovej koučky Elizabeth Stone o ochladnutie vzťahu, ale o celkom odlišný proces, v spolužití, ktorý však bez obnovy môže tiež skončiť žalostne. Tak ako prezreté a pokazené ovocie.

04.03.2023 13:00
láska, vzťah, rande, dvojica, rodina Foto:
Láska na celý život?
debata

Čo je to prezretý vzťah?

Nejde o citové ochladenie a vyprchanie porozumenia. Je to situácia, kedy sa máte radi, aj si rozumiete, ale máte pocit, že si už nemáte viac, čo dať. Jednoducho ste ako brat a sestra. Nerozluční, no napriek tomu cítite, že už to nie je také, ako to bolo kedysi. Máte pocit, že ste si všetko povedali, všetko zažili a vzájomne sa už nemáte čím obohatiť. Elizabeth Stone preto radí zmeniť optiku, pretože prezreté vzťahy nakoniec môžu skĺznuť k tomu, že ich hodíte za hlavu a pôjdete inam. Ale nemusí to tak byť vždy. Je možné to zachrániť.

Niekto tretí

Mnoho dvojíc chce cestovať, užívať si život, tráviť spoločné chvíle. Všetko je fajn, no zrazu im niečo chýba. Z evolučného hľadiska je vzťah stále určený na rozširovanie potomstva. A preto môže na prezretý vzťah pomôcť práve príchod potomka. Je ideálne, ak je to ešte v stave, že sa milujete, no hľadáte len niečo, čím vzťah obohatiť. Zrazu pribudnú rodičovské povinnosti a vy spoločne v trojici, alebo aj štvorici budujete novú rodinu a nové zážitky.

Láska je jediným dôvodom na zotrvanie vo vzťahu

Ľúbite sa, neviete si predstaviť, že by ste boli s niekým iným. Ale to je tak všetko. Začínajú chýbať spoločné zážitky, dobrodružstvo, alebo výzvy. To, čo ste mali ako prioritu, čo ste chceli zažiť spoločne už máte za sebou. Ostali pekné spomienky, ale neviete, kam sa pohnúť. Nájdite si nové výzvy, záľuby, ciele. Každý človek sa mení, prichádzajú nové okolnosti, poznanie a vy choďte do nich spolu. Nájdite si méty, ktoré budete zdolávať. A uvidíte, že sa do seba okrem partnerskej lásky môžete znovu zamilovať ako tínedžeri.

láska, vzťah, pár, šťastie Čítajte aj Nepríjemné zistenia, ktoré by mali o sebe šťastné páry vedieť

V sexe vás už nič neprekvapí

Je dobrý. Aj ho máte dostatočne často. Je to vlastne stabilná súčasť vášho vzťahu. Ale najhoršie je, že je stabilná. Aj tu existuje liek, len treba chcieť a to sa mnohým dvojiciam v zabehnutých koľajách ani veľmi nechce. Ale odhodlajte sa. Nechoďte na to prekvapením, ale dohodou. Elizabeth Stone totiž upozorňuje, že náhle prekvapenie v sexe môžu partnera často zaskočiť. Preto je lepšie hovoriť spoločne, čo by ste chceli skúsiť, zažiť, aké praktiky si dopriať a potom sa na ne odhodlať. Vzťah to výrazne osvieži.

Choďte od seba

Nie je to pauza ani rozchod. Je to čas, ktorý strávite oddelene. Elizabeth Stone upozorňuje, že mnohé dvojice až tak lipnú na spoločných aktivitách, že už si to inak ani nevedia predstaviť. A to je chyba. Choďte na víkend s kamarátkami. Doprajte si dovolenku s mamou, alebo kamarátkou. A rovnaký výlet zo vzťahu doprajte aj partnerovi. Chvíle odlúčenia vám dajú priestor, aby ste sa na seba opäť tešili, zvítali sa, uvedomili si, ako vám druhý v živote chýba a dokonca objavíte aj nové možnosti, čo by ste s polovičkou chceli zažiť. A potom aj zažijete. Chvíle odlúčenia sú skvelou terapiou na vzťah, ktorý začína prezrievať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #dieťa #manželstvo #vášeň #spoločné aktivity #dlhodobý vzťah #sexuálne novinky

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...