Ako sa mixuje dokonalý vzťah? Pozor, nie iba na Valentína, ale stále

Dátum 14. február sa v posledných rokoch stáva synonymom konzumu, čo patrí aj medzi dôvody, pre ktoré odporcovia sviatok zamilovaných zatracujú.

13.02.2023 13:30
láska, pár, párik, rande, ruky, vzťah Foto:
Prejavujete svojej polovičke nehu dostatočne?
debata

Odborníčka na vzťahy Dáša Polievková zo Slovenskej asociácie koučov (SAKo) preto pred nájazdom na valentínske nákupy do obchodných centier odporúča dobre si premyslieť, či sa druhá polovička nedá potešiť aj inak.

"Nie žeby sme potrebovali nejakého Valentína na to, aby sme niekoho ľúbili alebo mu prejavili lásku. Už nie sme maličkí. Niekedy nám však práve takýto sviatok môže pomôcť si pripomenúť, že prejavy lásky a náklonnosti sú v našom živote dôležité. A nielen jeden deň v roku. Neustále. Voláme to neha a je pre náš život nenahraditeľná, pretože do nej vkladáme aj kus nás samotných. Neha vie vzťah osviežiť, upevniť, udržať, vyliečiť ba aj okoreniť. Keď jej ale niet, nahrádzame ju ľahko dostupnou matériou. Prinajmenšom kvetinami, sladkosťami a plyšovými hračkami, no my sami sa tam už akosi nevkladáme. Lebo sa nezmestíme,“ pripomína koučka Dáša Polievková zo SAKo.

Sophia Hrivňáková,  úradujúca Miss Slovensko Čítajte viac Šialenosti v mene lásky? Ako prežíva sviatok zaľúbených najkrajšia Slovenka?

Nájsť rovnováhu medzi láskou a materializmom je náročné, no pomôcť môže podľa koučky 5 základných faktorov, ktoré vás inšpirujú tento rok vymyslieť naozaj jedinečný darček pre svoju polovičku:

Všímavosť

Kedy naposledy ste partnera niečím obdarovali? Podporili? Pochválili? Stačí, ak si preletíte v mysli posledný mesiac. Nič? Tak skúste posledný týždeň. Prejavujete záujem o to, čo práve prežíva? Pýtate sa, aký mal deň? Zdieľanie a záujem, ktorý prejavujeme našim partnerom sú hodnoty, ktoré láska vie oceniť.

Jedinečnosť

Je úplne jedno, kto z vášho okolia komu čo kedy na Valentína kúpil alebo kde spolu boli a čo robili. Je len a len na vás, ako sviatok zamilovaných oslávite. Je to vaša polovička, váš vzťah, vaša neha. Vážte si ju a nenechajte si ju skaziť opakovaním sa po iných. Môže vás to vyjsť draho a bez žiadaného efektu. Zostaňte sami sebou a nebojte sa byť tvoriví.

vôňa, parfum, sex, náklonnosť, Čítajte viac Toto sú najzvodnejšie vône podľa mužov aj žien, niektoré voňajú ako sex! Ideálne (nielen) na Valentína...

Jedenkrát nestačí

Prejavujete svojej polovičke nehu dostatočne? Zrozumiteľne? Jej rečou lásky? "Reč lásky nie je tak jednoduchá ako sa môže zdať. Veľa učencov aj umelcov sa pokúsilo prísť jej na koreň, no nakoniec to zostalo na nás, obyčajných, zamilovaných ľuďoch. Vôbec nám to nezjednodušili. Takže, aby som to zhrnula, nie je dôležité byť profesorom, boháčom, ani vedieť namaľovať Monu Lisu. Skutočne dôležité je pozerať sa na svoju lásku srdcom. Vtedy vnímame, rozumieme, opätujeme aj milujeme akosi inak… Ozajstnejšie. Vtedy zrazu vieme, čo máme kedy a ako urobiť. Zázrak? Nie, obyčajná láska,“ vysvetľuje Dáša Polievková.

Čas

Aj láska musí z niečoho žiť. Potrebuje niečo, čo každý máme. Nie sú to peniaze ale čas. Nie však len prázdne hodiny, ale plnohodnotné spoločné chvíle, kedy existujete jeden pre druhého. No dopriať si tento pôžitok nestačí len jeden deň v roku. Láska si to vyžaduje stále a oprávnene. Počítate v „čase“ aj s časom pre seba?

Zážitky

Láska je sama o sebe jedno veľké dobrodružstvo. Doprajte jej preto zážitky! Ak máte to šťastie milovať a byť milovaní, užívajte si spolu každý jeden deň. Žite tu a teraz. Nevadí ak pri tom zakopnete. Život ide ďalej. Láska a neha zostávajú. Niekedy s nami, inokedy len v spomienkach a v ponaučeniach. Nebojte sa preto robiť chyby. Aj keď so sebou niekedy môžu priniesť strach, chyby robíme všetci a len vďaka nim sa učíme a môžeme byť lepší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #neha #sviatok Valentína

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...