5 nenápadných znakov, že si ruinujete fungujúci vzťah

Zdá sa, že všetko ide ako švajčiarske hodinky. Funguje vám komunikácia, sex, jednoducho váš vzťah sa zdá byť bez chyby. A to je často najväčšou chybou. Pretože ak sa niečo zdá príliš „bežné“, práve tu vzniká nebezpečenstvo, že ho začnete brať ako samozrejmosť a pomaly a nevedome ho ruinovať.

24.01.2023 12:12
láska, vzťah, muž a žena, partneri Foto:
Ste naozaj spokojná vo vzťahu?
debata

Kritika

Ak je niekto príliš spokojným je to len krok k tomu, aby si vynašiel vlastnú nespokojnosť. Čo to znamená? Príliš mnoho kritiky. Máte pocit, že váš vzťah stagnuje a tak začínate hľadať chyby. Ako inak, na tom druhom. No a takto si postupne vymieňate namiesto slov kritické poznámky. Najprv to môže byť vtipné a zábavné, no časom zistíte, že namiesto pochvaly a podpory sa čoraz viac ocitáte v zajatí negatív. No a to dokáže vzťah dokonale zahubiť.

Chýbajúca sebaúcta

Beriete vzťah a aj partnera ako absolútnu samozrejmosť. Máte pocit, že to inak byť nemôže. Že ste jednoducho svoji a už si nepotrebujete prejavovať náklonnosť a úctu. Stal sa z vás akoby inventár domova. Lenže kto by chcel byť v živote druhého človeka len súčasťou? Zrazu si tak uvedomíte, že láska vyprchala do spolužitia na akejsi báze spolubývania. No a v takom vzťahu je už problém pokračovať ďalej.

Prestávate vedome počúvať

Počúvate sa, ale v princípe už to nie je o aktívnom zapojení. Máte pocit, že už presne viete, čo váš partner chce povedať a vnímate ho ako obohranú platňu. To sa často stáva v prípade dlhodobých vzťahov. Zrazu akoby každý hovoril to svoje, ale viazne to spoločné. Všímajte si, ako sa spolu rozprávate a čí je to stále slovná výmena, alebo len dva monológy.

láska, vzťah, rande, dvojica, rodina Čítajte aj 5 znakov, že ste si vybrali pre život zlého partnera

Začnete byť ľahostajní

Ľahostajnosť je niečo ako vzťahová lenivosť. Už sa nesnažíte na toho druhého spraviť dojem. Rezignovali ste na snahu páčiť sa navzájom. Odkladáte veci, zabúdate na milé prekvapenia. Jednoducho nepovažujete za prioritu tomu druhému vychádzať v ústrety. Takýmto princípom smerujete k tomu, že si budete nakoniec ľahostajní obaja.

Vaše cesty sa začínajú deliť

Je prirodzené aj žiaduce, ak mnoho vecí nerobíte s partnerom, ale buď sami, alebo s inými ľuďmi. Každý potrebuje svoj priestor. No ten by nemal prevyšovať nad spoločným. Ako sa vyvíja náš vzťah, tak sa vyvíjate aj vy. Ide len o to identifikovať, či so zmenou neprichádza aj zmena vášho myslenia do takej miery, že ste sa v živote rozhodli putovať opačnými smermi. Názormi, presvedčeniami, záľubami, celým životom. Pretože potom zisťujete, že žijete s niekým iným, do koho ste sa zamilovali. No a takéto vytriezvenie je často začiatkom konca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #vzťah po rokoch #spoločné záujmy #spoločné aktivity #dlhodobý vzťah #sebaúcta #počúvanie #ľahostajnosť

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...