Ako sa pretextovať k skutočnému vzťahu? Kurzy, ktoré v tom radia, sú hitom

Dokonalá textová správa je dnes vo svete vzťahov vlastná umelecká forma.

19.01.2023 09:00
mobil, žena, správa, textovanie, telefón Foto:
Cez textové správy s si ľudia budujú komunikačné vzorce v novom vzťahu.
debata

Krátko po tom, čo Abby Nortonová vlani v júli stretla na zoznamovaciej aplikácii Hinge niekoho, kto ju zaujal, odišla táto dvadsaťštyriročná editorka na dva týždne do zahraničia. Kvôli rozdielnym časovým pásmam sa jej a jej nápadníkovi nedarilo nastaviť rutinu písania textových správ, hoci si ich niekoľko za deň vymenili, uviedol denník The New York Times. Keď sa Nortonová vrátila späť domov do Minneapolis, dvojica sa stretla osobne, písaná komunikácia pre ňu bola ale aj naďalej neuspokojivá a zostala stáť na niekoľkých správach za deň, hoci sa potenciálny pár nachádzal v rovnakom časovom pásme.

láska, problém, vzťah, rozchod Čítajte viac Najčastejšie dôvody rozchodu? Áno, aféra je stále číslo jeden

„Jeden večer som preplakala potom, čo sa mi deň alebo dva neozval,“ uviedla Nortonová, ktorá kvôli komunikácii cez textové správy zažívala úzkosť. „Uvedomila som si, že sú to skôr moje vnútorné problémy, ktoré ma do tých pocitov neistoty a úzkosti dostali a že by som si ich mala nejako spracovať,“ dodala Nortonová.

Nasledovne sa rozhodla vyhľadať profesionálnu pomoc v pomerne novej oblasti kurzov zoznamovania zameraných na písanie textových správ. Zapísala sa do „rýchlokurzu textovej komunikácie“, ktorý ponúka terapeutka a vzťahová koučka Kelsey Wonderlinová, ktorá žije v Nashville.

Wonderlinová ponúka zoznamovacie kurzy od decembra 2021, ale na problematiku komunikácie cez textové správy sa zameriava až od vlaňajšieho septembra. Stala sa tak jednou z mnohých vzťahových koučok, ktoré svojej klientele ponúkajú zlepšenie zručností písanej komunikácie, ktoré sú nevyhnutné na prenesenie vzťahu z virtuálnej komunikácie do reálneho sveta a na jeho následné udržanie. Ako vyzerá skvelá prvá správa v zoznamovacích aplikáciách? Ako flirtovať a neznieť pri tom veľmi divne? Čo keď neodpovie? Tak znejú niektoré z otázok, na ktoré tieto koučky klientele odpovedajú.

Zoznamovacia koučka Blaine Andersonová z Texasu, ktorá má takmer 180-tisíc sledujúcich na Instagrame si všímala, že jej videá zamerané na písanú komunikáciu majú prevažne mužské publikum. Spolu s osobnou skúsenosťou s niekoľkými zvláštnymi alebo príliš početnými správami na zoznamovacích aplikáciách ju to inšpirovalo k vytvoreniu kurzu „Textovací operačný systém“, ktorý spustila v auguste, aby mužom pomohla zbaviť sa stresu.

láska, vzťah, pár, šťastie Čítajte viac Tieto 3 typy párov s najväčšou pravdepodobnosťou zostanú spolu celý život. Ste medzi nimi?

Podľa Damony Hoffmanovej, zoznamovacej koučky, ktorá striedavo žije v New Yorku a Los Angeles a je moderátorkou podcastu Dates & Mates, dnes mnoho ľudí uviazne v niečom, čo pomenovala „textovzťah“. Posielanie si textových správ sa dnes podľa nej stalo samostatnou fázou zoznamovania. Jej program „Zoznamovací akcelerátor“, ktorý stojí 1297 dolárov a kombinuje koučovacie sedenie a videolekcie, ľudí učí, ako sa „textovzťahom“ vyhnúť.

Napriek dnes rozšírenému používaniu zoznamovacích aplikácií sa expertky ako Hoffmanová, Andersonová a Wonderlinová domnievajú, že spoločnosti ako celku stále chýbajú zručnosti digitálnej komunikácie. Wonderlinová ako hlavný dôvod uvádza fakt, že neexistuje jedno miesto, kde sa ľudia môžu naučiť, ako sa zoznamovať a ako si zdravé vzťahy udržať.

Textové správy sú konieckoncov nové komunikačné médium. „Naše mozgy nie sú uspôsobené na to, aby premýšľali v stoznakových správach,“ uviedla Andersonová. Napriek tomu, že sú textové správy praktické, postrádajú štruktúru a hĺbku osobných konverzácií. „Je ťažké pretaviť naše zložité a rôznorodé pocity do strohých SMS správ a ľahko sa môže stať, že neúmyselne povieme niečo zle,“ dodala Andersonová.

Podľa Hoffmanovej nie je prekvapujúce, že majú ľudia s písanou komunikáciou pri zoznamovaní problém. Textové správy sú rýchle a efektívne, ale ponúkajú veľa priestoru na dezinterpretaciu. A opýtať sa priateľov na radu situáciu častokrát ešte viac komplikuje. Zatiaľ, čo niektorí odporúčajú s odpoveďou čakať, aby človek nevyzeral príliš dychtivo, iní poradia dať najavo záujem a poslať ďalšiu správu. To prináša iba ďalší zmätok.

„Výchova k zdravej komunikácii vždy chýbala,“ uviedla Wonderlinová. „Väčšina ľudí sa dnes zoznamuje online a bavenie sa cez textové správy sa stalo novým médiom, kde ľudia budujú komunikačné vzorce v novom vzťahu,“ dodáva Wonderlinová.

Vzhľadom na to, že pred prvým stretnutím väčšina ľudí uprednostňuje písanie si cez textové správy oproti hovorom, je podľa Wonderlinovej dôležité, aby si zoznamujúci sa pár hneď zo začiatku nastavil vzájomnú zdravú komunikáciu.

Dan Leader, tridsaťšesťročný inžiniersky manažér z Detroitu, sa do kurzu Andersonovej zapísal v auguste. „Väčšinou sa mi s ľuďmi, ktorých som spoznal v zoznamovacích aplikáciách, nedarilo ísť na rande, a keď áno, skončilo to na tom prvom,“ uviedol Leader.

„Od doby, keď som kurz absolvoval, píšem cielene a so zámerom,“ povedal inžinier. „Pýtam sa na otázky, ktoré nám umožnia sa vzájomne spoznať. Potom navrhnem konkrétny plán na prvé stretnutie. Už necítim potrebu udržiavať nezáväznú konverzáciu,“ dodal Leader.

Video

VIDEO: So študentkou psychológie Ivou Fodorovou sme sa zhovárali o asexualite, jej prejavoch, ceste, ktorú zvyčajne v rámci spoznávania svojej sexuality asexuáli zažívajú, ale tiež o vzťahových prekážkach alebo postoji spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #textová správa

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...