Super triky pre ženy, ako si udržať vitalitu do vysokého veku

Nechcete sa len nečinne prizerať tomu, ako vás s pribúdajúcimi rokmi stále viac opúšťajú sily, mentálna sviežosť aj energia? Skvelou správou je, že to tak byť nemusí. Starnutie síce nezastavíte, ale môžete si vylepšiť kvalitu života natoľko, že vám ju aj omnoho mladší budú závidieť. Zadarmo to síce nebude, ale nie je to ani tak náročné. Hlavne stačí chcieť.

01.01.2023 12:52
žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Aktívny spoločenský život je rovnako dôležitý ako aktívne telo.
debata

Budujte svaly

Nemusíte sa báť, že by ste sa stali mužatkou, ani že vám bude vyskakovať biceps z blúzky. Avšak budovanie svalovej hmoty je základ dlhovekej vitality. Svaly udržia vašu váhu pod kontrolou a pomáhajú aj silným kostiam. Naplánujte si 8–10 rôznych silových cvičení. Minimálne trikrát do týždňa. Budete sa cítiť omnoho lepšie.

Zvyšujte flexibilitu

Bolesti chrbtice, kĺbov a samozrejme znížená pohyblivosť sú výsledkom skracovania svalov. Nedovoľte im to a vaše telo nebude tak rýchlo starnúť. Ako na to? Okrem jogy a pilates privítajte vo svojej rutine aj pravidelný strečing po každom aeróbnom a silovom tréningu.

živnosť, szčo, kancelária, trvalý pracovný pomer, zamestnanie Čítajte aj Sedíte celý deň v práci? Treba sa rozhýbať! Tu je pár trikov, ktoré vám s tým pomôžu

Podporujte sviežeho ducha

Aj váš mozog potrebuje cvičenie. Vždy je čas naučiť sa jazyk alebo začať hrať na hudobný nástroj, ktorý vás odjakživa priťahoval. Absolvovanie kurzov alebo vstup do rôznych klubov vám dáva možnosť získať nových priateľov aj podporiť svoj mozog. Možno nebudete už husľový virtuóz, ale váš mozog nebude chradnúť.

Nezabudnite na srdce

Ak prestane fungovať, náš život končí. Ak funguje zle, život významne stráca na kvalite. Aj to je dôvod, prečo ho pravidelne posilňovať. Najlepšia starostlivosť je cvičenie dostatočne tvrdé na zadýchanie. Ideálne sú napríklad tanec, zumba, tenis, beh, bicykel, alebo turistika. Najlepšie je dosiahnuť 30 minút miernej aktivity 5 dní v týždni. Vtedy budete vedieť, že pre svoje zdravie a dlhovekosť robíte naozaj maximum.

Nájdite si aktivity v komunite

Aktívny spoločenský život je rovnako dôležitý ako aktívne telo. Vyhraďte si čas pre rodinu a priateľov a zvážte dobrovoľnícku prácu. Výskumy totiž ukazujú, že ľudia, ktorí pracujú v komunite, angažujú sa a majú veselý spoločenský život, žijú dlhšie a ich život je kvalitnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #cvičenie #dlhovekosť #spoločenský život #svalová hmota #mozgová aktivita #srdcové problémy #flexibilita #aktívny život

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...