Témy o ktorých treba hovoriť, aby ste mali šťastný vzťah

Ak vo vzťahu zlyháva komunikácia, tak postupne začne zlyhávať celý vzťah a nakoniec to môže skončiť spolužitím, ktoré so vzťahom nemá už nič spoločné a chcete z neho ujsť. Výskumy však hovoria, že páry, ktoré sú spolu najdlhšie a vykazujú najväčšiu porciu šťastia, majú niekoľko spoločných tém.

16.12.2022 12:40
láska, manželstvo, dvojica Foto:
Ak to má v manželstve klapať, nebudú to len spoločné záujmy, na čom je nutné stavať.
debata

Vedia ako a o čom hovoriť

Ak to má v manželstve klapať, nebudú to len spoločné záujmy, na čom je nutné stavať. Odborník na vzťahy a univerzitný profesor Matthias R. Mehl uvádza vo svojom výskume témy, ktoré musia dvojice, ktorým to funguje rozoberať a nájsť spoločné východiská bez toho, aby si vliezli do vlasov.

Politické otázky

Ak máte absolútne rozdielne politické názory, budete to mať v partnerstve ťažké. Ale nie je nemožné, aby ste spolu fungovali. Matthias R. Mehl hovorí, že je veľmi dôležité, aby ste svoje názory rešpektovali, prijali to, že príslušnosť k nejakej politickej garnitúre nerobí partnera iným človekom, ako ho poznáte. Prípadne môžete spolu zvažovať argumenty a spoločne nájsť aj isté prieniky. Bez toho to nebude veľmi vydarený vzťah.

Spomienky na detstvo

Je to zaujímavé zistenie, ale partneri, ktorí vykazujú najvyššiu spokojnosť so vzťahom a pocit šťastia, často spolu hovoria o svojom detstve. Porovnávajú si spomienky, hovoria, čo zažili a spoločne sa delia o chvíle pohody a radostných pocitov, ktoré zažívali pred rokmi. Zdá sa, že tieto chvíle sú pre dvojicu akýmsi tmelom porozumenia a lásky.

pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik, pár, vzťah Čítajte aj Žijete v partnerstve, alebo už len v rutine? Tieto znaky vám napovedia

Budúcnosť

Je skvelé o nej hovoriť a nielen hovoriť, ale si ju aj vytvárať. Ak nehovoríte o budúcnosti, má to dva možné dôvody. Buď o nej nechcete hovoriť, pretože ju spoločne nevidíte, alebo sa na predstavách o budúcnosti neviete, nedokážete, alebo nechcete zhodnúť. A tak ju pred sebou len tlačíte deň za dňom bez východiska. Naopak, Matthias R. Mehl hovorí, že ak si budúcnosť spoločne plánujete od dní až po roky, je to hneď o niečo viac radosti budiť sa do nového dňa spoločne.

Sex

Hovoriť o sexe vo vzťahu by nemalo byť tabu. Šťastné páry o sexe hovoria rady a často. Pretože ak hovoríte a tešíte sa zo slov, ktoré sú prísľubom spoločného potešenia, už len to je dôvod na radosť. O to väčšia príde, ak sa bavíte o tom, čo by ste chceli skúsiť, zažiť, čo sa vám páči, čo vás vzrušuje a naplánujete si spolu krásne zážitky. Fungujúci intímny život je veľmi dôležitou súčasťou šťastného vzťahu. No a bez rozhovoru to nepôjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #komunikácia #dlhodobý vzťah #rozdielny názor #plány do budúcnosti #partner na celý život

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...