5 neuveriteľných premien, ktoré dokáže joga s vašim telom

Každý pohyb je zdravý, ale joga patrí k jednému z najzdravších cvičení na svete. Nielenže vám pomôže schudnúť a vybudovať peknú postavu, ak sa jej budete venovať pravidelne, môžete sa zbaviť mnohých zdravotných problémov aj civilizačných ochorení.

11.10.2022 09:04
joga, cvicenie, jogin, Foto:
Joga telo príjemne unaví, ale zároveň ho nerozruší, ako napríklad beh, alebo namáhavé silové cvičenie.
debata

Zníži stres

Nepotrebujete mlátiť do boxerského vreca. Dokonca nemusíte ani dvíhať ťažké bremená, aby ste uvoľnili svoje telo a zbavili ho stresu. Joga vám môže pomôcť uvoľniť sa a pomáha znižovať fyzické príznaky chronického stresu. Je to vďaka natiahnutiu svalov a pravidelnému dýchaniu. Po pár minútach cvičenia budete ako nový človek. A usmiaty.

Budete pevnejší

Nielenže sa zlepší vaša ohybnosť a fyzická zdatnosť, ale vaše telo bude omnoho menej náchylné na zranenia a vydrží viac. Joga precvičí totiž nielen svaly, ale aj fascie. Tým sa stanú aj vaše kosti pevnejšie a znížite riziko zlomenín a osteoporózy. Kto začne s jogou, tak jeho telo dokáže doslova omladnúť o pár rokov. Rovnako sa vám pomaly natiahnu aj skrátené svaly a šľachy.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte aj Nie je to len o chudnutí. Takto vám cvičenie zmení život

Zlepšíte si spánok

Ak máte problémy so spánkom, pred tým, ako siahnete po liekoch je lepšie siahnuť po príručke jogy. Aj bez namáhavých zostáv vám môže cvičenie jogy pomôcť zlepšiť spánok. Joga telo príjemne unaví, ale zároveň ho nerozruší, ako napríklad beh, alebo namáhavé silové cvičenie. Pri joge povolíte nielen šľachy ale opadne aj psychické napätie, čo je pre pokojný spánok kľúčové.

Zmenší problémy s chrbticou

Bolesti chrbta a krížov sú pre mnohých ľudí dennou rutinou. Skoro rovnakou ako sedenie na stoličke v práci a doma pred televíziou. Sedavý spôsob života si vyžiada svoju daň a problémy s chrbticou sú tou najčastejšou cenou, ktorú ale nemusíte zaplatiť. Ak svoj život obohatíte o cvičenie jogy. Joga vďaka dôrazu na správne držanie tela precvičuje aj chrbticu. Dokonca môže pomôcť odstrániť aj kyfózu, ktorá sa často vyskytuje práve u ľudí so sedavým zamestnaním. Vďaka tomu môžete dať svojej chrbtici druhú šancu a prežívať život bez bolesti.

Zníži vám tlak

S vysokým krvným tlakom je spojených mnoho problémov. Navyše je často obmedzujúci aj pri cvičení. No nie, pokiaľ ide o jogu. Jej cviky môžete cvičiť aj pri vyššom tlaku a navyše mnohé štúdie zistili, že cvičenie jogy dvakrát alebo trikrát týždenne môže pomôcť znížiť krvný tlak. Vždy lepšie ako jedávať lieky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #cvičenie #jóga #stres #vysoký krvný tlak #pevné telo #kvalitný spánok

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...