5 vecí, ktoré nikdy nerobte, ak si chcete udržať vzťah

Mnoho dobrých vzťahov dobre neskončilo. A to aj preto, že sa im do partnerstva vkradli činnosti, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú, že by mohli položiť lásku na lopatky. No paradoxné je, že práve tieto aktivity napokon stoja veľkou mierou za tým, že každé druhé manželstvo sa skončí rozvodom.

12.09.2022 14:00
pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik,... Foto:
Opäť nezhody vo vzťahu?
debata

Mlčanie

V partnerstve neplatí, že kto mlčí, ten svedčí, ale naopak, kto mlčí, tomu nikto nerozumie. Terapeutka Teresa Maples-Zuvela hovorí, že pri vzťahovom koučingu aj párom v rozvodovom konaní už zachránila lásku len tým, že ich naučila spoločne komunikovať. Hovoriť bez obvinení, ale s toleranciou je základ rozvoja vzťahu. Ak totiž zaviazne komunikácia, zaviazne s ňou všetko ostatné. Preto ak často vo vzťahu mlčíte, je lepšie sa radšej pohádať. Je to spôsob, ako dokáže vzťah vydržať paradoxne dlhšie, ako keď nič nepoviete.

Žiarlivosť

V malej miere je pri láske prirodzeným vedľajším účinkom. No ak je prehnaná, môže to znamenať, že partnerovi zasahuje do jeho priateľstiev, kamarátstiev a slobody. Žiarlivosť ešte nikomu nikdy nepomohla. Dokonca ani nedokázala zabrániť nevere, ak k nej má prísť. Žiarlivostné konanie je iba zdroj hádok, podozrení, pocitu krivdy a neprimeraných reakcií. Stála už za mnohými koncami vzťahov, ktoré inak mohli byť príkladné.

Obviňovanie

Je asi najhoršia vec, ktorá sa môže medzi partnermi vyskytnúť. Pretože ak niekoho obviňujete, potrebujete dôkazy. Ak ich aj máte, nie vždy všetko môže byť tak jednoznačné, ako sa zdá. Rovnako tak je dôležité vedieť, že obviňovanie partnera neprávom mu vlastne naznačuje, že v ňom vidíte iného človeka, akým v skutočnosti je. A to narúša dôveru a rovnako tak môže skončiť aj ukončením vzťahu. Nikto totiž nechce žiť s niekým, kto má neustále tendenciu na druhom hľadať chyby a obviňovať ho aj z vecí, ktoré nikdy nespravil.

pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik, pár, vzťah Čítajte aj 4 znaky, že váš vzťah ide rýchlo z kopca. Dá sa ešte zachrániť?

Test vernosti

Mnoho žien skúša svojho partnera testovať na vernosť. Cez anonymné prezývky alebo kamarátky ho vystavujú pokušeniu. Avšak tu ukazuje Teresa Maples-Zuvela na jeden problém. K takému pokušeniu by v reálnom živote nikdy nemuselo dôjsť. Pretože partner ho nevyhľadáva. Avšak pozor. Ak sa partner o vašom teste dozvie, bez ohľadu na to, či podľahol, alebo mu chcete dať odmenu za to, že odolal, môžete v jeho očiach stratiť cenu. Stanete sa tou, ktorá si potrebuje jeho lásku overovať. A to je tak trochu cez čiaru zdravého vzťahu.

Robím to kvôli tebe

Možno to poznáte. Nie všetky záľuby a aktivity máte spoločné. Prirodzene každý chce tie svoje zdieľať s partnerom. Je to skvelé, ak to tak je, ale pozor na tenký lad, ktorý sa volá: „Robím to kvôli tebe.“ Teresa Maples-Zuvela hovorí, že ak robíte veci spoločne, nikdy nehovorte slovami, ani výrazom, že to je len kvôli nemu. Tým pokazíte chvíle nielen sebe, ale aj partnerovi. Ktorí navyše vašu snahu neocení, ale bude ju brať ako niečo, čo mu pokazilo jeho pocity radosti. Pretože necíti, že to robíte s nadšením, ale s hrčou v krku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiarlivosť #komunikácia #mlčanie #partnerstvo #vernosť #výčitky #obviňovanie

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....