5 znakov, že žijete v toxickom vzťahu. A mali by ste ho skončiť

Nie vždy je všetko ideálne a hádky postretnú každý vzťah. Niečo iné je to v prípade, ak máte partnera, ktorý sa z normálneho zmení na toxického. Vtedy dokáže otráviť akékoľvek snahy o uzmierenie aj bežný rodinný život. Navyše toxickým sa môže stať postupne, nemusí ním byť od začiatku. Preto je dobré všímať si rozhodujúce signály.

23.07.2022 13:00
pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik,... Foto:
Toxickým sa vzťah môže stať postupne, nemusí ním byť od začiatku.
debata

Vo všetkom negatívny

Všíma si na vás len negatíva a je jedno, či ide o vzhľad, správanie, konanie. Akoby ste nič nerobili dobre. Všetko, čo urobíte narazí na negatívne hodnotenie. Aj tie veci, ktoré vykonáte s najlepším úmyslom dokáže tak vykresliť, až máte pocit, že všetko kazíte. Nekazíte, problémom je jeho negatívny postoj.

Nedostatok pozornosti ako forma trestu

Ide o manipulatívne konanie, na ktoré upozorňuje terapeutka Kati Morton. A mnohí z nás si ho dostatočne hneď neuvedomujú. V tom tkvie jeho problém. Partner vám nevenuje pozornosť, akoby ste boli pre neho vduch a podvedome sa vás tak snaží potrestať za niečo, čo sa mu nepáčilo. Nediskutuje, nerieši, ale trestá vás ignoráciou. Ide o vyslovene toxický postoj pre celý vzťah.

Nemáte súkromie

Z času na čas zistíte, že vo vašich osobných veciach nie je všetko tak, ako má byť. Kati Morton upozorňuje, že aj v manželstve majú ľudia nárok na súkromie a intímnu sféru. To znamená, že máte právo viesť si denník, ktorý partner nebude čítať. Aj listové tajomstvo je nedotknuteľné. Ak zisťujete, že partner porušuje hranice vášho súkromia, nie je to v poriadku. Ani náhodou. Ani ak operuje tým, že veď ak nemáte čo tajiť, nemáte čo skrývať.

pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik, pár, vzťah Čítajte aj Môžete si gratulovať? 5 signálov, že žijete v zdravom vzťahu

Nikdy sa neospravedlní

Sú ľudia, ktorí sa ospravedlnia aj za to, čo nemusia. A potom sú ľudia, ktorí jednoducho nepovedia „prepáč“ ani vtedy, ak by mali. Ak partner nikdy nevyzná úprimnú ľútosť, neospravedlní sa a nepovie, že urobil chybu, žijete podľa Kati Morton s človekom, ktorý bude mať vždy pocit nadradenosti a to je viac ako neprijateľné. Každý sa vo vzťahu má za čo ospravedlniť.

Robí veci „pre vaše dobro“

Opäť manipulatívna technika toxického partnera. Takýto človek podľa Morton totiž predpokladá, že presne vie, čo je pre vás najlepšie. Pozor, môže sa to napríklad týkať aj jeho vzťahu s dieťaťom. Vždy vie, čo je pre neho najlepšie a vy nemáte ani šancu protestovať. Je to manipulácia od toxického partnera. Totiž nie každý, kto tvrdí, že vie, čo je pre iného najlepšie, to vie naozaj.

Video

VIDEO: Psychologička a psychoterapeutka Lenka Rušarová v relácii Ide o nás hovorí o podobe toxických vzťahov medzi kamarátmi, pomenúva ich znaky, proces, ako sa s nimi dá pracovať a tiež radí, ako z nich von, ak sa zmeniť nedajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ospravedlnenie #komunikácia #manipulácia #toxický vzťah #negatívne myslenie

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...